пʼятниця, 11 травня 2018 16:49

Від перегляду робиться не по собі: іноземні критики про "Донбас" Лозниці

"Рідко доводиться бачити фільм, наповнений такою люттю і відразою, як "Донбас" Сергія Лозниці. Кошмарні замальовки з "Народних республік України" з лінчуванням, солдатами і фейковий новинами. Так, я в захваті", - написав шведський письменник і журналіст Ган Брукс.

Картина Сергія Лозниці "Донбас" 9 травня відкрила конкурсну програму в секції "Особливий погляд" 71-го Каннського фестивалю.

Про прем'єру написали американські те британські видання.

"Донбас" - їдкий портрет суспільства, в якому людські взаємини деградували до варварства, більш нагадує пізню античність, ніж так званий сучасний цивілізований світ", - пише про фільм американський тиждневик Variety.

"Є небезпека, що нелюдські крики Лозниці вважатимуть нав'язливими, але хіба не так завжди відбувається з пророками?" - запитує критик видання Джей Вайссберг.

Видання Hollywood Reporter підкреслює, що фільм Лозниці складається з окремих частин, які не збираються в цілісний наратив.

При свічках, сидять голодні і апатичні люди, які вдихають вологе повітря з запахом цвілі і відчаю

"Комічна сцена, в якій розгнівана жінка обливає помиями місцевого чиновника через наклепницької статті в газеті, контрастує з похмурими кадрами з бомбосховищ. У них, зігнувшись при свічках, сидять голодні і апатичні люди, які вдихають вологе повітря з запахом цвілі і відчаю. Це потужні кадри, але ти мимоволі замислюєшся про те, що вони були б потужніші, якби глядачеві дали дізнатися про цих людей ближче ", - пише авторка видання.

За її словами, "Донбасу" бракує "радісного людинолюбства, яким відрізняється картина Елема Климова "Іди і дивись".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Канському кінофестивалі показали український фільм "Донбас"

Портал Roger Ebert пише, що "Донбас" - фільм, від якого глядачеві гарантовано стане не по собі.

"Новий фільм Лозниці - такий же похмурий, як торішня "Лагідна". Не менш песимістичний, але на зміну сюрреалізму "Лагідної" прийшла важка іронія. Лозниця показує суспільство, роз'їдене корупцією, здирництвом та беззаконням. Воно розділене і знаходиться під владою воюючих між собою бандитів", - написали на порталі.

Лозниця показує суспільство, роз'їдене корупцією, здирництвом та беззаконням

Британська ScreenDaily називає фільм чорною комедією з вражаючим акторським складом. "Часом він віртуозно знімає соціальний розпад Донбасу, але деякі затягнуті сцени можуть легко втомити шокованого глядача", - пише видання.

Критик Метью Андерсон з The New York Times поставив фільму оцінку 4/5.

Автор: telekritika.ua
 

"Мені сподобався по-справжньому божевільний" Донбас "- ряд дуже похмурих і нітрохи не смішних скетчів про абсолютно абсурдні ситуації", - написав редактор видання.

Сценарій картини "Донбас" заснований на реальних подіях, у зйомках використали аматорські військові ролики.

71-й Міжнародний кінофестиваль в Каннах відкрився 8 травня, за золоту пальмову гілку боротимуться понад 20 фільмів. Крім того цьогорішній фестиваль вперше з 2004 року відкрив фільм не французькою і англійською мовою.

Зараз ви читаєте новину «Від перегляду робиться не по собі: іноземні критики про "Донбас" Лозниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі