Ексклюзиви
вівторок, 20 лютого 2018 07:11

Владі дали добу, щоб ліквідувати пам'ятник Леніну
7

Памятник Леніна простояв на площі 54 роки
Фото: gazeta.ua
Пам'ятник звалили тільки з третьої спроби
Голову Леніна віддали в музей
Голову Леніна віддали в музей
Пам'ятник звалили тільки з третьої спроби

В Полтаві 20 лютого 2014 року на Народному віче учасники Євромайдану повідомили, що "Леніна за 24 години мають виселити".

"Даємо Леніну 24 години на виселення. Якщо влада не почує нас, то знімемо самостійно. Сам бронзовий монумент здамо в музей", - повідомив Юліан Матвійчук.

Свої слова майданів ці виконали – 21 лютого 2014 року Леніна звалили.

Спочатку кілька активістів залізли на постамент і закинули один трос, але не змогли зрушити пам'ятник з місця. Потім під'їхала машина з підйомником. Близько години активісти в'язали троси навколо голови Леніна та розхитували постамент. З третьої спроби пам'ятник падає на бетонні плити. Люди хором заспівали гімн України та натовпом кинулися розбивати його на шматки. Ленінові молотком відбили голову та віднесли до підніжжя пам'ятника Тарасові Шевченку.

Бронзу мали здати на церковні дзвони, але потім плани змінились. Частину тулуба переплавили і виготовили декоративний постамент для для пам'ятника Івану Мазепі. Залишки брухту бронзи було продано, частина коштів пішла на оплату виготовлення постаменту, решта - на потреби бійців АТО. Голову Леніна віддали в Полтавський краєзнавчий музей.

Мер Полтави Олександр Мамай оголосив, що планує встановити храм та пам'ятник Небесній сотні на місці поваленого Леніна.

В Полтаві кілька разів вандали обмальовували і нищили пам'ятник Героям Небесної сотні, який зробили на місці знищеного Леніна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині Ленін впав головою в сніг.

Монумент Леніну встановлений 22 квітня 1960 році. Пам'ятник стояв на однойменній площі в центральній частині міста. Після війни 1941-1945 років усі будівлі на площі були зруйновані або сильно ушкоджені, тому було прийняте рішення їх не відновлювати, а закласти в її центрі сквер. Пам'ятник являв собою бронзову скульптуру Леніна, встановлену на постаменті з чорного полірованого лабрадориту. Загальна висота композиції - 8,9 м. Незважаючи на те, що скульптура виконана за канонами соцреалізму, даний твір відрізнявся м'якістю образу.

Зараз ви читаєте новину «Владі дали добу, щоб ліквідувати пам'ятник Леніну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути