неділя, 25 березня 2018 04:28

Вивчають унікальний фотоальбом КДБ
12

Цей альбом із унікальними світлинами оцифрують та повернуть у фондосховище архіву.
Фото: http://vgolos.com.ua
Цей альбом із унікальними світлинами оцифрують та повернуть у фондосховище архіву.
Цей альбом із унікальними світлинами оцифрують та повернуть у фондосховище архіву.
Цей альбом із унікальними світлинами оцифрують та повернуть у фондосховище архіву.
Цей альбом із унікальними світлинами оцифрують та повернуть у фондосховище архіву.

В обласному архіві УСБУ Львівщини виявили альбом із фотографіями "недругів" радянського режиму. На 219 світлинах – люди, які були під пильною увагою каральних органів. Зокрема, українські повстанці.

Альбом передали на оцифрування та детальне вивчення у музей "Тюрма на Лонцького", аби науковці розкрили усі таємниці із життя "ворогів режиму", - про це пише "Вголос".

"Це альбом із конфіскатами. Його сформували для оперативного використання у подальшому. Зокрема, для пошуку конкретних осіб, які викликали оперативний інтерес для радянських спецслужб", – розповідає директор Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" у Львові Руслан Забілий.- У такі альбоми друзі народу ніколи не потрапляли. Це люди, які чимось провинилися перед режимом, – продовжує історик. – Тут фотографії людей різноманітного характеру: цивільних осіб, родинні фото, світлини невідомих осіб, зокрема військових та повстанців. Однак історикам ще доведеться з'ясовувати, хто зафіксований на фото, оскільки здебільшого вони не підписані. Є такі, на яких люди просто пронумеровані. Це як військові, так і представники якоїсь спортивної організації".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розсекретили матеріали радянської розвідки про життя Симона Петлюри у Парижі

Пронумеровували осіб для того, аби потім встановити особу. Є фото, на яких зображені військові.

"Можливо, це вояки Дружин українських націоналістів. Але це лише припущення. Є і вилучене фото, на якому військові залишили інформацію про себе. І це вже була інформація оперативного характеру для кадебістів щодо ідентифікації інших осіб", – зазначає директор музею.

Є в альбомі і кількадесят світлин повстанців. Зокрема, групове фото невідомих повстанців зі зброєю. Також світлина повстанця, який у лісі читає листа або ж якісь документи.

"Такі фото тоді були не лише джерелом пошуку особи, а й компрометуючим матеріалом для арештованого. Коли у в'язниці опинялася якась людина з повстанців, їй каральні органи показували ці фотографії і казали: "Тут зображений ти. А кого ще ти знаєш із цих осіб?" Так кагебісти з'ясовували важливі дані з біографії тих повстанців, яких розшукували. А потім за допомогою оперативної роботи перевіряли та уточняли ці дані", – говорить історик.

В архівно-кримінальних справах іноді зафіксована інформація про те, що тому чи іншому повстанцю демонстрували такі фотографії – і він під тортурами іноді подавав біографічні дані про інших повстанців. Зокрема, називав псевдо, прізвище та іншу інформацію.В альбомі можна зустріти й підписані світлини. Зокрема, фото Романа Шухевича. На інших фото зафіксовані моменти побуту та сімейного дозвілля.Є також фото, на якому повстанці грають у шахи.

"Така фотографія як історичне джерело є надзвичайно важливою, бо ми можемо з'ясувати дуже багато моментів із життям повстанців. Зокрема те, у що одягнені, в який сезон, що роблять, яке мають озброєння тощо. І ці деталі допомагають реконструювати та зрозуміти побут повстанців", – каже Руслан Забілий.

Окрім персональних даних іноді бувають деталі пропаганди та господарського забезпечення повстанців, звіти про їхню діяльність, акції, бойові дії.Цей альбом із унікальними світлинами оцифрують та повернуть у фондосховище архіву. Надалі науковці працюватимуть із цифровою копією – аби у майбутньому з'ясувати важливі деталі із життя "ворогів режиму", що зображені на фото.

Польський інститут національної пам'яті опублікував справи таємних співробітників військової контррозвідки 1943–1974 років.Усього розсекретили близько 12 тис. відзнятих на мікроплівку справ.

Зараз ви читаєте новину «Вивчають унікальний фотоальбом КДБ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути