Ексклюзиви
вівторок, 11 липня 2017 09:35

Вишиванки зі скринь прабабусь та вбрання Київської Русі - найцікавіші образи з фестивалю "Холодний Яр"
8

Автор: Ольга Тимошенко
  Оксана Герасим'юк: "Я кожного року відвідую цей фестиваль, це моя традиція."
Оксана Герасим'юк: "Я кожного року відвідую цей фестиваль, це моя традиція."

Фестиваль нескореної нації "Холодний Яр" відбувся 7-9 липня. Для учасників це був шанс похизуватися цікавим національним вбранням, носити патріотичну символіку.

Одні з найцікавіших образів підібрала Gazeta.ua.

"Я приїхала на цей фестиваль, бо мені подобається його ідея, а саме розбудити дух української нації. Їхала автобусом, зупинилася в наметовому містечку. Раніше я також була на фестивалях, але це перший, де одягла історичний костюм. Вбрання шила сама, це жіночий костюм 13 століття Київської Русі. Таке вбрання рідко можна побачити на фестивалях, переважають костюми козацької доби. Це трішки призабуте, тому вирішила бути в ньому. Верхня тканина сукні від прабабці, вона її пряла", - розповідає Марія Петрик з міста Львів.

"Я одягнений у костюм міщанина з Галицько-Волинського князівства. Мені допомагала його зшити знайома швачка. Не важко найти людину, яка може зшити подібне, головне знайти правильний крій. Я його шукав в інтернеті. Сюди приїхав із друзями на автобусі. На цьому фестивалі вдруге. Минулорічний фестиваль сподобався музикою, драйвом, майстрами, які тут є. Суперечок і бійок тут немає, хіба що можна послемитися перед сценою, і то гуманно", - говорить Михайло Паньковський з міста Збараж Тернопільської області.

Марія Петрик і Михайло Паньковський
Фото: Ольга Тимошенко
Михайло Паньковський: "Я одягнений у костюм міщанина з Галицько-Волинського князівства."
Марія Петрик: "брання шила сама, це жіночий костюм 13 століття Київської Русі."
Микола Петрович: "Вишиванку мені син подарував на День народження."
Петро Михайлович: "6. На фестивалях не часто, але любимо музику, намагаємося їздити на них."

"У мене відпустка, приїхала на всі три дні дні. Тут чудова атмосфера, всі люди наче рідні, багато однодумців. У мене є декілька вишиванок, серед них моєї прабабусі. Польсько-українська - їй понад 70 років. На ній багато хрестиків, шита з делікатного полотна, тому часто не вдягаю. Я вигравала з нею конкурси вишиванок у Луцьку. Ще є купальське вбрання - лляна витинана сорочка, як звичайне плаття, але схоже на Волинський стиль із візерунками-оберегами. З вишиванками ношу різні прикраси, наприклад намисто або вінок", - розповідає Юлія Грицюк із міста Луцьк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Львівщині стартує етнофестиваль СвоєРідне-fest

"Вишиванку мені син подарував на День народження, замовив собі і мені. Замовляв у Кропивницькому. Така коштує приблизно 600 грн. Я підробляв у літньому таборі "Козацька фортеця". Там обов'язковим елементом для всіх є шаровари та вишиванка. З тих часів у мене вони є. Пояс я також замовляв. В нього можна покласти гаманець та мобілку. Я не все своє життя патріот. Я так само, як і більшість моїх ровесників, вихований радянською системою", - говорить Микола Петрович із Кіровоградської області.

1–3 липня 2016 року в селі Грушківка Кам'янського району на Черкащині понад 3 тис. людей зібралися на фестиваль. Парковка розтягнулася на кілька десятків метрів. Крім легковиків, під'їжджають автобуси.

Зараз ви читаєте новину «Вишиванки зі скринь прабабусь та вбрання Київської Русі - найцікавіші образи з фестивалю "Холодний Яр"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 1634
Голосування Що Вас найбільше дратує у Черкасах?
  • ями на дорогах
  • бродячі собаки
  • мало громадських туалетів
  • хамство в громадському транспорті
  • черги до лікаря
  • калюжі після злив
  • свій варіант в коментарях
Переглянути