Ексклюзиви
вівторок, 05 липня 2016 00:05

"Українці свою історію ніколи не знали. Їм писали її окупанти"

Автор: Андрій ЧЕРНЕГА
  На фестивалі ”Холодний Яр” у селі Грушківка Кам’янського району на Черкащині відвідувачі на гончарному колі ліпили глиняний посуд і розмальовували його візерунками
На фестивалі ”Холодний Яр” у селі Грушківка Кам’янського району на Черкащині відвідувачі на гончарному колі ліпили глиняний посуд і розмальовували його візерунками

— Наш захід не розважальний, а просвітницький. На Донбасі хлопці воюють за цілісність країни, а це — фронт за голови людей, — каже організатор фестивалю "Холодний Яр" 30-річна Зоя Бойченко.

1–3 липня в селі Грушківка Кам'янського району на Черкащині понад 3 тис. людей зібралися на фестиваль. Парковка розтягнулася на кілька десятків метрів. Крім легковиків, під'їжджають автобуси.

— Показуємо незнані сторінки історії, знайомимо з сучасними письменниками, музикантами, народними традиціями, — продовжує Зоя Бойченко. На лівій руці вище ліктя має татуювання "Бог. Родина. Батьківщина". — У нас заборонений алкоголь. Тут збираються патріоти. Вони — здорові, розумні й начитані. Лекторів і музичну сцену підбираємо лише українською мовою.

Поблизу сцени торгують керамікою, амулетами, картинами. Чоловік у ковбойському капелюсі пропонує покататися на коні. Поряд стріляють із лука в портрет Путіна — 10 пострілів коштують 20 грн.

Відвідувачі роблять монети, ліплять горщики з глини.

— П'ять років займаюся гон­чарством. Коли людина сідає за гончарний круг, забуває про все. Якось на заняття до мене прийшов випивший чоловік. Після роботи сказав, що аж прохмелів, — каже Олександр Гончар, 52 роки.

Поблизу Малярового джерела в лісі розташована літературна галявина. Дорогою люди роздивляються виставку світлин від Українського інституту національної пам'яті "Українська друга світова" про визвольні змагання та спротив геноциду.

— Мам, а що тут сталося? — 6-річна дівчинка у вишиванці розглядає фото повстанців.

— Ой, Маша, тут стільки всього сталося, що за раз не розказати, — жінка років 40 бере малу за руку.

— Фестиваль без алкоголю багато хто сприймає зі сміхом, — каже одна з організаторів 24-річна Діана Тяско. — Та українці мають жити тверезо. Переконати людей, що існує альтернатива алкоголю — теж боротьба.

На галявині Ігор Бойчук презентує збірку націоналістичної поезії "Характерник". Понад 50 людей сидять на лавах, ще 30 — на землі. За три дні фестивалю тут виступали казкар Сашко Лірник, письменник Любко Дереш, поетеса Злата-Зоряна Паламарчук.

Люди набирають у пляшки воду з Малярового джерела.

— Народ прокидається. Хочуть більше знати про свою землю. Цікавляться й одне одним, — каже Ореслава Холоденко, 52 роки.

О 15:20 приїздить письменник Василь Шкляр. Розповідає про екранізацію роману "Чорний Ворон". Хоче, щоб головного ­героя зіграв голлівудський актор Рассел Кроу. Після виступу більш як годину дає ­автографи.

— Треба знімати краще, ніж росіяни. В нас у кіно була пустеля. Тому важко знайти доброго режисера, — говорить 65-річний Василь Шкляр. — На кожну мою книгу кінематографісти звертають увагу. Але то грошей нема, то політичні фактори заважають. А суспільство очікує саме історичних романів. Українці свою історію ніколи не знали. Їм писали її окупанти.

О 19:00 починається концерт. Виступають гурти "Колір ночі", "Гаспид", "Го-а", "Тінь Сонця", "Кому Вниз". Біля сцени збираються найбільш активні слухачі. Влаштовують слем — штовхаються і врізаються одне в ­одного.

— Квоти на україномовні пісні мають бути 50 відсотків. Нині — 35. Ми зрівнялися з Польщею та Францією, це непогано. Та подивимося, як виконуватиметься цей закон. У нас музики багато. Є дуже добрі гурти по містах, не втягнуті у всеукраїнський контент. Якщо їх долучити — легко заповнимо ці 50 відсотків. Але оту попсу гадкую — "пиришки-пупиришки", "трусікі-брюсіки" — гнати к енной матері, — каже письменник 50-річний Сергій Пантюк. — Таких фестивалів треба багато. Війна — це не тільки боєць із кулеметом на "передку". Це кожен із нас, хто несе ідею. Я сьогодні чув, як хлопець з Одеси говорив із російськомовним товаришем з Черкас. Одесит гарною українською каже: "Ти що, тупий? Я не вірю, що не можеш українською говорити. Вчи!". А хлопцю років 16.

Після концерту з 23:00 до 2:00 показують патріотичні фільми — "Легіон", "Холодний Яр. Воля України або смерть", "Хроніки УПА".

Зараз ви читаєте новину «"Українці свою історію ніколи не знали. Їм писали її окупанти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути