У всіх школах Жмеринки оновили харчування. В меню ввели страви за рецептами кухаря Євгена Клопотенко.
Школярам щодня пропонують на вибір перші та другі страви. Вдень готують 9 найменувань страв.
"Дуже задоволені нововведенням. Діти лишають пусті тарілки на столах. Це ознака, що їм реально подобається. Обожнюють буряковий салат з сухариками, курячі нагетси. Також болоньєзе. Це м'ясний томатний соус. Ще паелья — плов, кібаб — котлету з сиром. Всюди в школі висить реклама. Діти можуть ознайомитися на перерві. Кухарям це незвично, але дуже цікаво", - говорить Gazeta.ua начальник міського управління освіти Аліна Твердохліб.
Безкоштовно харчують учнів початкової школи та дітей-пільговиків. Інші учні можуть купити обід. Розраховуються банківською юніорівською карткою.
"Доки у великих містах кажуть, що перейти на нове харчування "складно", "неможливо", "немає необхідних продуктів" та все інше, Жмеринка годує школярів нагетсами, салатом табуле, мінестроне, мусакою, бланманже та буряковими панкейками. Вони просто відкрили наш збірник рецептур та почали готувати. Бо продукти звичайні. Спеціальне обладнення не потрібно. Надприродні навички теж. Нарізати, змішати, запекти/зварити/посмажити. Єдине, що відрізняється - принципи. Замість їжі для виживання виходить їжа, яка викликає бажання жити", - написав у Facebook Євген Клопотенко.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Клопотенко розповів про харчові вподобання українців
Відмовлятися від сніданку не можна як дорослим, так і дітям. Від допомагає набратися енергії для виснажливих уроків в школі. Найкраще, аби страви були багаті на білок, щоб забезпечити відчуття ситості на тривалий проміжок часу.
Маленькій дитині складно довести і пояснити всю користь каші. Тоді варто піти на хитрість, прикрасивши страву так, щоб дитина захотіла її з'їсти. Можна посипати його свіжими ягодами і фруктами, намалювати "смайлик" варенням.
Коментарі