У Полтаві минулих вихідних гучно провели другий гастрофестиваль "Полтавська галушка". 18 та 19 вересня на Соборному майдані в старому центрі міста готували для чисельних гостей галушки - гречані й пшеничні, солоні та солодкі, з начинкою та "пусті"; з різними поливками - зі сметани, бульйону, грибів та м'яса.
Миттєвості фестивалю - в фоторепортажі Gazeta.ua.

Громади, що увійшли до складу Полтавського району, готували козацьку кашу, організували фотозони в етнографічному стил. А також та взяли участь у концерті колективів художньої самодіяльності. На сцені фестивалю провели майстер-клас з приготування галушок. Цю страву подавали навіть медики - члени організації "Червоний Хрест".

Головна тема звучала в назвах фестивальних локацій - "Село Галушківка", "Галушковий квест", "Дитяча галушка", "фотосушка Краща галушка". А ще на фестиваль приїхали представники родин, що носять прізвище Галушка. Цього року їх було лише троє. На відміну від попереднього фестивалю, коли понад півтора десятка Галушків приїхали з різних областей.
Та перлиною фестивалю стало етнографічне дійство "Галушчине весілля".





Реконструкцію сільського полтавського весілля середини XIX століття провели в музеї садибі Івана Котляревського. Наречених для дійства шукали через інтернет декілька місяців. Головною умовою було, щоб прізвище в кандидата було "смачне" і дотичне до галушкової теми.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Три страви, які варто скуштувати в Полтаві
"На першому фестивалі у нас було справжнє подружжя з прізвищем Галушка. Ми влаштували їм весільний обряд, а потім був обряд комори. А наступного року в них народилося дитя", - розповідає співорганізаторка фестивалю, організаторка весільного дійства Яніна Барибіна.

Цього року з-поміж кандидатів обрали ідеальну пару - галушку та сметану. Роль нареченої виконала гідеса, черкаська краєзнавиця Ольга Галушко. Нареченим став декоратор каналу СТБ киянин Євген Сметана. Молоді до останнього дня бачили фото один одного, а особисто познайомилися лише вранці, за декілька годин до обряду весілля.
За основу дійства взяли весільні описи Федора Вовка, зібрані у Гадяцькому повіті 1899 року.
4-5 серпня в Опішнянській громаді на Полтавщині провели гастрофестиваль "Опішня сливафест". Гасло заходу - "Істи, пити, жити на повні груди".
Головною учасницею заходу була слива в усіх її виглядах та страви з неї. Сливи тут були всюди - мариновані, квашені, сушені, у вигляді соусів, варення, повидла, мармеладу та пастили. Сливи клали в борщ та плов, з ними готували шпундру та вареники, їх пропонували до шашлику та додавали до квашеної капусти. Крафтові виробники пропонували в'ялені сливи зі спеціями, залиті оливковою олією - як альтернативу в'яленим помідорам.
Коментарі