понеділок, 06 вересня 2021 11:53

Гуляли, квасили та заливали сливи: як на Полтавщині провели оригінальний гастрофестиваль
35

4-5 серпня в Опішнянській громаді на Полтавщині провели гастрофестиваль "Опішня сливафест". Гасло заходу - "Істи, пити, жити на повні груди".

Головною учасницею заходу була слива в усіх її виглядах та страви з неї. Сливи тут були всюди - мариновані, квашені, сушені, у вигляді соусів, варення, повидла, мармеладу та пастили. Сливи клали в борщ та плов, з ними готували шпундру та вареники, їх пропонували до шашлику та додавали до квашеної капусти. Крафтові виробники пропонували в'ялені сливи зі спеціями, залиті оливковою олією - як альтернативу в'яленим помідорам.

Голова Опішнянської громади Микола Різник
Фото: Ольга Стенько
На Полтавщині провели дводенний гастрофестиваль "Опішня сливафест"
Організатори закупили сливи в мешканців громади для варення, а що не використали - волонтери продавали по 10-20 грн за кілограм
Частували маринованими сливами
Місцеві господині провели майстер-класи з приготування страв зі сливами

"Ми зачепилися за фразу в "Енеїді" Івана Котляревського "корито опішнянських слив". Наші сливи особливі. В землі є глина червінка. І сливи, які тут ростуть, насичені залізом, тому більш пружні і краще піддаються гнітінню. Опішнянські сливи колись постачалися до царського столу. Настільки розвинуті тут були традиції вирощування та приготування слив. Ця давня традиція була в наших бабусь, з часом почала занепадати", - розповів голова Опішнянської громади Микола Різник.

Сливи для фестивалю викупили в мешканців громади. Закупили понад два тонни, з яких півтори пішло на приготування варення. Його варили в великих 70-літрових чанах прямо на фестивалі.

"Миємо сливи, потім їх лупаємо. Трохи на дно казана наливаємо води, щоб не пригоріло. Висипаємо сливу, помішуємо. Зверху додаємо цукор, постійно мішаємо, як кипить. Все на смак робиться. Приблизно рівна пропорція цукру та сливи. Варимо години чотири. Сорти берем різні - угорка, опішнянка, ренклод", - розповіла Олена Склинська.

Автор: Ольга Стенько
  На "Опішня сливафесті" зварили понад 300 л сливового варення, яким пригощали всіх охочих
На "Опішня сливафесті" зварили понад 300 л сливового варення, яким пригощали всіх охочих

Варенням пригощають усіх охочих - наливають у паперові стаканчики з ложками. Зварили варення понад 300 л, встановивши рекорд Полтавської області. Наступного року планують перевершити рекорд України - приготувати понад 500 л сливового варення за один раз.

Сливи, які не пішли на варення, продавали на центральній алеї. За кілограм просили 10-20 грн залежно від сорту. Угорка, тернослив - основні сорти. Тут же діляться сімейними рецептами.

Автор: Ольга Стенько
  Тетяна Бабич з села Дмитренки Новосанжарської громади поділилася власними рецептами приготування слив
Тетяна Бабич з села Дмитренки Новосанжарської громади поділилася власними рецептами приготування слив

"Беру невеликі сливи, чищу. Розламую не вздовж, як зазвичай, а впоперек, виходять такі половинки, як "рюмочки". Складаю в миску, в які варити. Готую сироп з пропорції на 1 склянку води 800 г цукру - це на кожний кілограм слив. Заливаю гарячим сиропом сливи, перемішую. Даю вихолонути. Потім ввечері ставлю на вогонь і доводжу до кипіння. Відставляю. Так - два дні ранком і ввечері прогріваю. Виходить, чотири рази. На останній - розкладаю по банках і закатую. Готую ще мариновані сливи. Розкладаю чищені по банках. Перший раз заливаю окропом, хвилин до 10 хай постоє. Зливаю, кип'ячу, додаю сіль з розрахунку 1 столова ложка солі та дві столові ложки цукру на кожні три літри рідини, 50 г оцту. Киплячим маринадом заливаю сливи", - розповіла Тетяна Бабич з села Дмитренки Новосанжарської громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зелений, білий, японський - на унікальному гастрофестивалі здивували рецептами борщів

Однією з родзинок фесту стала гастрономічна сцена, де проводили майстер-класи з приготування старовинних українських страв зі сливами. Готували козацьку шпундру, тушковане м'ясо по-опішнянському, парові вареники. Секретами ділилися місцеві кулінарки - Марина Куденець, Катерина Піщаленко та Алла Орленко. Провів гастрономічне шоу телеведучий Руслан Сенічкін. Приготованими стравами пригостили усіх охочих.

Автор: Ольга Стенько
  Після кулінарних майстеркласів усіх охочих пригощали приготованими стравами
Після кулінарних майстеркласів усіх охочих пригощали приготованими стравами

Цілий день на головній сцені тривали виступи творчих колективів, провели розіграші призів та конкурс краси "Міс Опішня сливафест". Хедлайнерами першого дня стали "Kozak System". Свою творчість гостям фестивалю подарували також гурти "HachTeg", "Краяни" та "Онейроїд - хедлайнери другого дня.

У неділю, окрім концертів, ярмарку, розваг та фудзони, провели велоквест "Макітра опішнянських слив". Велосипедисти з різних областей України виконували завдання - збирали рецепт слив. Потім спільно зробили заготівлю - залили сливи маринадом. За місяць зберуться до Опішні ще раз - тепер вже для того, щоб покуштувати власноруч заквашені сливи.

Автор: Ольга Стенько
  Головною темою гастрофестивалю стала слива - її додавали до усіх страв
Головною темою гастрофестивалю стала слива - її додавали до усіх страв

Фестиваль проводять утретє. У 2019 році Опішнянська територіальна громада виграла грант від Українського культурного фонду на проведення гастрофестивалю - 350 тис. грн. Торік через пандемію масштабних дійств не влаштовували, організували велоквест "Макітра опішнянських слив".

Цьогоріч на проведення гастрофестивалю витратили понад мільйон гривень. УКФ надав грант 500 тис. грн. Сцену та звук профінансувала Полтавська ОДА - це ще майже 200 тис. грн. З бюджету громади на проведення заходу виділили майже 400 тис. грн. Партнери заходу також долучилися фінансами.

Участь в організації фестивалю взяли понад 70 людей, що відповідали за різні напрямки заходу. В дні проведення долучилися понад 50 волонтерів, що допомагали на різних локаціях. Захід відвідали понад 10 тис. людей.

У Львові на площі біля університету імені Івана Франка відбувся гастро-фестиваль "Італійське весілля". Тут можна було скуштувати справжню італійську піцу, пасту, моцареллу, вино і станцювати тарантелу.

Зокрема, на території фестивалю діяв атмосферний італійський ринок, де гості мали можливість насолодитися розмаїттям італійської кухні. А також самим приготувати піцу на майстер-класах.

Зараз ви читаєте новину «Гуляли, квасили та заливали сливи: як на Полтавщині провели оригінальний гастрофестиваль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути