18 травня у Краєзнавчому музеї відбувся захід "Ніч у музеї". В рамках екскурсії усім бажаючим розповідали історію виготовлення та споживання чаю.
Подія розпочалася з розповіді про виникнення чаю в Китаї.
"Один китайський імператор якось кип'ятив воду і туди впало декілька листочків з дерева. Коли він спробував напій, то відчув незвичайний смак. А потім ще й виявилося, що цей напій бадьорить організм. Імператор розповів про це людям – з того часу в Китаї почали пити чай", - говорить куратор.
Далі відвідувачам повідомили легенду про виникнення чайного дерева.
"Один монах вирішив медитувати кілька днів, але заснув під час медитації. Це його так розчарувало, що він вирвав свої вії і кинув їх на землю. А на ранок з них виросли чайні деревця. Коли чоловік випив настій з цих чайних дерев, то зрозумів, що вони проганяють сон", - розповів екскурсовод.
Цікавим експонатом виставки стала книга "Чайний канон" китайського вченого Лю Юня. Зараз він вважається божеством, а його фігурка часто присутня на чайних церемоніях.
"Головна відмінність китайського чаювання від європейського це те, що в Китаї за чаєм не відбувається бурхливих розмов. Адже китайці п'ють чай, щоб поспілкуватися з чаєм, а європейці, щоб поспілкуватися між собою", - повідомив працівник музею.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Життя без смартфона: як раніше розважались українці
На багаточисленних полицях за спиною екскурсовода розташувалися чашки та блюдця з датської порцеляни. Тут же накрито столик за англійською традицією чаювання, яка має назву "Five o'clock tea"
Далі всіх повели до столика, де стояв вже більш рідний нам атрибут чаювання – самовар.
"Великого розповсюдження самовар набув у Росії. Від Уралу й до Тули. Його ставили на стіл, пили чай годинами. А для того, щоб підтримувати температуру води, вугілля в самоварі роздували чоботом", - розповів куратор.
На цьому екскурсію чайним будиночком Краєзнавчого музею було завершено. Хтось з відвідувачів пішов до іншої зали на продовження заходу, а хтось додому – пити чай.
18 травня у Вінниці пройшло святкування Дня Європи. Для талановитих людей – це можливість похизуватися вміннями і досягненнями, а для гостей – яскраві емоції та естетична насолода.
Коментарі