субота, 22 червня 2013 15:25

Незрячі Львова отримали принтер нового покоління з системою озвучення операцій

Незрячі Львова отримали принтер нового покоління з системою озвучення операцій
Фото: studentscapital.org

Україна стала власником першого брайлівського принтера Braile Box V-4, який благодійний фонд Ріната Ахметова "Розвиток України" подарував Ресурсному центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету "Львівська Політехніка".

У центрі є студія звукозапису, аудіобібліотека, комп'ютери для незрячих. За сприяння виконавчого директора Українського Товариства незрячих Оксани Потимко тут здійснюються перші в Україні проекти для покращення життя незрячих людей. Видруковано кольорову та зі шрифтом Брайля і озвученням абетку. Озвучила її народна артиска України Леся Бонковська.

Озвучено 11 підручників, перший в Україні мультфільм "Сонячний коровай". Зараз ведеться роботи над озвученням інших мультфільмів студії "Укранімафільм" та художніх фільмів. Така методика, коли поміж мовоою головних героїв розказується, що відбувається на екрані, яка пора року, хто у що одягнений і що робить, називається тифлокоментарем.

"Принтер із Швеції. Його випуск - квітень 2013 року. Таких у світі 55. Ця техніка нового покоління дозволить працівникам з повною втратою зору самостійно форматувати і друкувати рельєфно-крапкові тексти. Принтер має систему озвучення операцій, голосове меню і оснащений звуковими підказками. Вирізняється він і продуктивністю виробництва – 900 двосторонніх брайлівських сторінок щогодини. Braile Box V-4 - це офісна техніка з характеристиками промислового обладнання, яка додає впевненості незрячому операторові при роботі на ній. Думаю, що принтер додасть наснаги і допоможе у реалізації багатьох проектів, ініційованих командою "Львівської політехніки", - розповіла керівник Ресурсного центру, інвалід I групи по зору Оксана Потимко.

За останні роки жінка написала і виграла близько двох десятків грантів для покращення життя незрячих в області. Техніки від Фонду Ахметова прийшло насуму 305 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Незрячі Львова отримали принтер нового покоління з системою озвучення операцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути