середа, 28 вересня 2011 11:53

Незрячі мексиканці вчаться фотографувати

Незрячі мексиканці вчаться фотографувати

Літньому жителю Мехіко, який багато років тому втратив зір, вдалося здійснити свою давню мрію: він навчився фотографувати. Зараз чоловік робить прекрасні знімки, хоча й не може їх побачити. Сліпих фотографів навчають при зйомці орієнтуватись на звуки та власні відчуття, повідомляє Associated Press.

Родріго Телону 51 рік. Двадцять років тому він втратив зір, постраждавши під час вибуху в Гватемалі. Зараз він ходить по парку в Мехіко з великим професійним фотоапаратом. Перехожі часто просять Телона сфотографувати їх на тлі мальовничого пейзажу. За словами людей, знімки виходять чудові. Такі відгуки неймовірно надихають фотографа, який не має можливості побачити свою роботу.

Як розповів Родріго Телон, крім нього фотографією займаються ще 30 незрячих жителів мексиканської столиці. Усі вони навчаються в школі під назвою Eyes That Feel ("Очі, які відчувають"), яку п'ять років тому заснувала професійний фотограф Джина Баденос.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Американці успішно випробували автомобіль для незрячих (ФОТО)

Баденос вчить незрячих людей самовиражатись у візуальному мистецтві, використовуючи слух, дотик, нюх і емоції. Грунтуючись на цих відчуттях, її учні обирають теми для своїх фотографій.

Засновник фотошколи для незрячих зізнається, що багато людей, які відчувають проблеми із зором, незабаром кидають досить трудомісткий процес навчання. Бо часом тільки на те, щоб навчити сліпих рівно тримати камеру, йде не один місяць. Зате тим, кому вдалось впоратися з усіма труднощами, стає набагато легше змиритися зі своєю проблемою та жити повноцінним життям.

Серед досягнень учнів школи Eyes That Feel - здійснення зйомок на вершині мексиканського вулкану Істаксіуатль, висота якого становить 5 230 метрів. Експедицію на вершину вулкану для сліпих фотографів організував Ерік Вайхенмауер - перша в світі незряча людина, що підкорила Істаксіуатль 2001 року.

Зараз ви читаєте новину «Незрячі мексиканці вчаться фотографувати ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути