четвер, 21 квітня 2011 15:33

Для незрячих дітей видадуть збірку поезії українських авторів

Для незрячих дітей видадуть збірку поезії українських авторів

Столичне видавництво "Грані-Т" готує до виходу четверту дитячу книжку для незрячих, надруковану шрифтом Брайля. До збірки поезії ввійдуть вірші українських дитячих поетів Івана Андрусяка, Олександра Гавроша, Сергій Пантюка та інших. Вона має з'явитися у червні.

Цього року видавництво вже видало три прозових книги шрифтом Брайля, а саме "Прибулець з країни Нямликів" Лесі Ворониної, "Життя видатних дітей" Ірен Роздобудько та "Таємниця старої обсерваторії" Олеся Ільченка.

"Те, що мою книгу видали шрифтом Брайля – фантастично. Як і те, що держава закупила її для дитячих бібліотек. Найчастіше у нашій країні на дітей всім байдуже. У книзі йдеться про пригоди Влада та Оленки, які знайшли крісло, на яке можна сісти, покрутити мідну ручку й опинитися в іншому світі. На цьому вся казковість закінчується. З усіх складних ситуацій герої виплутуються завдяки своїм знанням. Хотів спрямувати дітей на те, що вони мають бути самостійними, вміти обходитись без допомоги дорослих", - розповів Gazeta.ua письменник Олесь Ільченко.

"Дітям подобається, що пишу не солодкаві казочки про рум'янощоких слухняних дітей, а історії із сучасного життя. На зустрічах питають: "А у книжці є слово "комп'ютер"? Кажу, що є. "Тоді прочитаю" - відповідають", - додав автор.

Тираж кожного видання становить 200 екземплярів. Всього 2011-го планують видати 10 книг.

Директор столичної бібліотеки для сліпих Юрій Вишняков повідомив, що з 1992-го року книжковий фонд майже не поповнюється.

"Після набуття незалежності книг почало надходити набагато менше. Тому більша частина нашого фонду російськомовні книжки. Ми належимо УТОСу (Українське товариство сліпих — Gazeta.ua), а у нього немає грошей. Нам навіть опалення вже три тижні як вимкнули й без зарплатні четвертий місяць всі працівники. Зараз більше випускають аудіо-книг. Але є книжки, які погано сприймаються на слух: підручники, посібники, довідники. Вони мають бути виключно за Брайлем. Якщо людина не знає друкованого слова, хай навіть брайлівського, — вона неграмотна", - сказав Вишняков.

Зараз ви читаєте новину «Для незрячих дітей видадуть збірку поезії українських авторів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі