пʼятниця, 11 лютого 2011 15:20

Американці успішно випробували автомобіль для незрячих (ФОТО)

На гоночній трасі "Дайтона" у Флориді, США, сліпий водій на модифікованому Ford Escape Hybrid успішно подолав картонні коробки, які летіли йому назустріч. Їх скидали з вантажівки. При цьому у нього було всього кілька секунд на те, щоб встигнути зреагувати.

Водій, виконавчий директор Інституту Джернігана Національної федерації сліпих Марк Ріккобоно, встигав не тільки уникати зіткнень, але і вписуватися у всі повороти траси. В кінці йому на швидкості 40 км / год вдалося обігнати вантажівку. Подібні випробування Рікобоно і його колега Аніл Льюїс проходять з середини січня.

Ще в 2004 році Національна федерація сліпих заснувала конкурс Blind Driver Challenge на створення автомобіля для сліпих. Відгукнувся лише Технологічний університет Вірджінії в 2006-му. У той час там займалися розробкою безпілотної машини в рамках конкурсу DARPA Urban Challenge. Її модель, що змогла проїхати 95 км смуги перешкод, отримала третій приз. Після цього інженери подумали, що той самий підхід можна було б застосувати і до сліпих. Але федерації хотіла, щоб сліпі могли керувати автомобілем самі.

Проте дві моделі мають багато спільного. По-перше, датчики - лазерні далекоміри, що розпізнають перешкоди. Їм допомагають дві камери, що стежать за дорогою, а також світловими сигналами. GPS визначає місцеположення машини. А інерціальна система визначає швидкість і напрям на випадок, якщо контакт з GPS буде втрачено.

Вхідну інформацію збирає й обробляє бортовий комп'ютер. Він міг би і сам вести машину, але замість цього підказує водієві. Досить п'яти команд: "швидко", "повільно", "направо", "наліво", "стоп". Вони віддаються за допомогою вібрувального крісла, яке назвали SpeedStrip. Повертати допомагає рукавичка DriveGrip з моторчиком на суглобах пальців. Чим сильніше вібрація, тим крутіше поворот.

За матеріалами: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Американці успішно випробували автомобіль для незрячих (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 16965
Голосування Як карати п’яних водіїв?
  • Збільшити штраф до 40 тис. грн
  • На рік відправляти на виправні роботи
  • Забирати довічно водійське посвідчення
  • Відновити смертну кару
  • Не карати
  • Читати лекцію про шкоду алкоголю
Переглянути