Ексклюзиви
середа, 19 січня 2011 13:24

У Європі випробували автомобіль з автопілотом (ФОТО)

У Євросоюзі ще в 2009 році стартувала ініціатива Safe Road Trains for the Environment (SARTRE). Її реалізує компанія Volvo і декілька дослідницьких установ зі Швеції, Іспанії та Німеччини.

Суть програми в тому, щоб формувати на дорогах колони з декількох транспортних засобів з вантажівкою або автобусом на чолі. Управлятися вручну буде тільки лідер колони, від якого має надходити радіосигнал іншим автомобілям. Цей сигнал, що приймається спеціальними датчиками, і стане своєрідним автопілотом для них.

Під час руху в колоні водії зможуть "перекваліфікуватися" в пасажирів, а значить - почитати газету, поснідати чи, припустимо, накласти макіяж. Стати до "колони" і вийти з неї можна в будь-який момент - спочатку прийнявши сигнал, а потім знову перейшовши на ручне управління.

Перше випробування SARTRE "в залізі" пройшло на треку H?llered неподалік від Гетеборга (Швеція) і, судячи з відгуків розробників, було успішним. У ньому брали участь два автомобілі - легковий і вантажний.

"Ми дуже задоволені тим, що всі системи спрацювали належним чином з першої ж спроби", - сказав інженер Volvo Ерік Келінг.

Головними проблемами тепер є навіть не технічні, а законодавчі. Не всі країни ЄС готові визнати такий спосіб переміщення автомагістралями. Тому, незважаючи на те що формально проект завершиться в 2012 році, буде потрібно ще кілька років до його впровадження в повсякденний трафік. А протягом десятиліття автомобільні колони під командуванням провідного транспорту повинні стати пересічним явищем на європейських дорогах.

За матеріалами: Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «У Європі випробували автомобіль з автопілотом (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути