середа, 02 листопада 2016 02:22

На Личаківському до Дня пам'яті померлих запалили тисячі лампадок
16

Фото: Валерій Шмаков

1 листопада, у День всіх святих вшановують пам'ять померлих. З квітами і свічками люди йдуть на кладовища, щоб помолитися за тих, кого вже немає серед нас.

На Личаківському цвинтарі, який є найстаріший у Львові, засвітили тисячі свічок. Небайдужі львів'яни принесли лампадки не лише на могили своїх близьких, але й на останні пристанища незнайомців.

До акції приєдналися адміністрація кладовища і Польське консульство у Львові. Чиновники посприяли щоб запалити свічки в покинутих склепах і на польському цвинтарі орлят. На могилах полеглих в українсько-польській війні 1918-1919 років сьогодні відбулася щорічна українсько-польська Молитва примирення.

Також люди несли свічки до могил воїнів, загиблих в АТО та активістів, яких розстріляли під час Революції Гідності.

Палаючі свічки асоціюються з душами померлих, які живі, поки їх не забули. Старі люди кажуть, у поминальний день є зв'язок живих з померлими. Переконані: померлі чують молитви і покаяння живих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На цвинтарі для атеїстів не можна ставити хрестів

Християнське свято Дня всіх святих має глибоке язичницьке коріння. Близько двох тисяч років тому кельтські племена в цей час відзначали свято Самайн. Вважалося, що душі померлих цього дня повертаються до своїх домівок і вимагають жертовної їжі у живих. Приблизно в цей же час стародавні римляни відзначали свято - Фералії, присвячене пам'яті покійних. Такий збіг дат сприяв збереженню традиції поминання померлих і після поширення християнства.

Як повідомлялося, 31 жовтня активісти вшанували пам'ять поляків, похованих на польському цвинтарі. У селі Смереківка Перемишлянського району Львівської області на їхніх могилах запалили лампадки.

Зараз ви читаєте новину «На Личаківському до Дня пам'яті померлих запалили тисячі лампадок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути