Ексклюзиви
неділя, 22 квітня 2018 04:15

"Ми не агенти Кремля" - росіянин переїхав до України

В селі Вила-Ярузькі Чернівецького району на Вінниччині живе російсько-японська сім'я.

Більше 3-х років Віталій Вєтров та його дружина Ацуко мешкають у звичайній хаті. Дорослі не ходять на роботу, діти у садочок та школу. Навчаються вдома та не платять податки. Влада вважає їх нелегалами.

"Із майбутньою дружиною Ацуко познайомились у Новій Зеландії. Вона працювала пекарем, а я робив ремонти. Ми не сектанти, не шпигуни і не агенти Кремля. Так, інші, бо не дивимось телевізор, не їмо чіпси, ковбасу та інші "несправжні" продукти. Саме в таких куточках планети, як село на півдні Вінниччини, ми шукаємо тихого і чистого щастя для себе і своїх дітей", - розповідає Віталій Вєтров.

  Глава сімейства - Віталій Вєтров. Фото: 33 канал
Глава сімейства - Віталій Вєтров. Фото: 33 канал

Подружжя виховує 5 дітей — двоє хлопчиків та троє дівчаток. Дві доньки народилися в Україні, інші діти — в Японії.

В інтернеті знайшли село і хату із 5-ма сотками землі. Місцевий дід обіцяв 50 соток біля хати за $2 тис. але розвів іноземців. Тепер через те, що прийняв японських нелегалів його оштрафували ДМС на 10 тисяч гривень.

За словами Віталія, саме через діда розпочався міжнародний скандал. Він написав скаргу на нас губернатору Вінниччини. Із дружиною Ацуко торік за перевищення терміну офіційно дозволеного перебування в Україні оштрафували за 203-ю статтею Адмінкодексу на 510 гривень кожного і тепер лякають депортацією із України в Росію чи Японію.

"За законами України, ці громадяни є нелегалами, які давно порушили термін перебування на території нашої країни, ігнорують приписи ДМС і вже сплатили штрафи за свої порушення. Ми розуміємо їхню ситуацію і дали їм рік у квітні 2017-го, щоб вони належним чином оформили документи на двох народжених тут дітей. Вони умисно зволікають із цим процесом і продовжують порушувати закони України. В цій ситуації є три варіанти вирішення: оформити дітей як громадян Росії, Японії чи ми будемо вимушені через суд після 25 квітня вимагати депортувати цю родину з території України. Все має вирішити суд, бо доброї волі від громадянина Росії Вєтрова не бачу, хоча він мене запевняє про бажання виїхати із України", - каже начальник управління Державної міграційної служби України у Вінницькій області Борис Наливайко.

Якщо мама із татом згідно з документами, не заявили їх як громадян Росії чи Японії, то це питання згідно з місцем народження має вирішитись в суді. Оскільки ці дорослі громадяни є нелегалами, то вони нічого не можуть офіційно вимагати у влади та ДМС.

  Хата нелегалів з Росії. За словами Віталія Вєтрова, Поділля стало раєм для їх родини. Фото: 33 канал
Хата нелегалів з Росії. За словами Віталія Вєтрова, Поділля стало раєм для їх родини. Фото: 33 канал

Подружжя в Росію повертатися не збирається.

"У нас із владою моєї батьківщини за часів Путіна серйозні протиріччя. Ми вже пожили серед російських реалій. Обрали Україну для життя ще під час Майдану та Революції гідності, коли побачили силу вашого народу", - каже Віталій.

За його словами, серед посадовців та поліцейських, які приходили з комісіями та перевірками до нашої хати є багато чесних, щирих і роботящих людей. Їх дивує, що ми не ходимо на роботу, що спимо на підлозі, як в Японії, що самі навчаємо дітей, не "бухаємо" із місцевими "бурячанку" і не говоримо за політику біля магазину.

Жінка Ацуко не спілкується російською. Українською знає кілька простих слів. Вдома розмовляють англійською та японською мовами.

"Жодної ворожості за ці 3,5 року я не відчув у селі. Тут мене кличуть Японцем, але я вільно розмовляють російською. Моя жінка в магазин не ходить і тому по-українськи знає буквально кілька слів – "дякую", "доброго дня", "борщ", "хліб. В родині домовились, що спілкуємось між собою англійською, і я вчу малих цієї мови. Дружина навчає наших дітей японської, бо бабуся із дідусем весь час нам пишуть листи", - додає голова сімейства.

Два тижні тому Віталій та його дружина Ацуко звернулись до Посольства Японії в Україні для оформлення двох дівчаток, які народилися на Вінниччині японського громадянства.

За інформацією видання 33-канал , на цьому тижні Віталій Вєтров спеціально виїхав до сусідньої Молдови, щоб перетнути кордон і почати офіційно легалізовувати із отриманням паспортів громадян України своїх двох найменших дітей. Із Молдови назад в Україну до сім'ї чоловіка не пустили, бо він порушив терміни перебування в нашій країні. Сплатив 850 гривень штрафу на мості "Дружби" в Могилеві-Подільському і став "нев'їзним" в Україну як громадянин Росії на 90 найближчих діб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт пояснив, як заробітчанам сплачувати аліменти

За даними експертів за кордоном працює понад 6 млн Українців. Найбільше в Росії, США, Польщі та Чехії.

Зараз ви читаєте новину «"Ми не агенти Кремля" - росіянин переїхав до України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути