неділя, 05 лютого 2017 09:00

Медик розповіла, чому треба зупинити реформу медицини

Медик розповіла, чому треба зупинити реформу медицини
Тетяна Антонець Фото: Олександр Гандзій

Вінниччина – єдина область, де відбулися мітинги проти медичної реформи. Це пов'язано із участю регіону в реформуванні медицини в 2009 році. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповіла медик і депутат Вінницької обласної ради Тетяна Антонець.

- У 2009 році реформу медицини взялися проводити у Києві та 4 областях. Але реально втілювали тільки у нас і Києві. В інших областях населення виступило проти і там все заглухло, нічого не робили. Відчувши на собі всі красоти реформування, вінничани зрозуміли, що є ризики, якими можуть до кінця зламати всю існуючу систему. Постраждають в першу чергу люди, - каже Антонець.

Що дала попередня реформа?

Більш-менш нормально працює тільки невідкладна та екстренна допомога. Решта – негатив, який людей вже дістав.

Чи потрібні об'єднання районів у госпітальні округи?

- Госпітальні округи були і в попередній реформі, тільки до них не встигли дійти. Тому в якійсь мірі – продовження тієї реформи у більш жорстких умовах. Тоді передбачалося для Вінниччини 11 чи 13 округів. Зараз – три. Таке об'єднання зразу шокувало всіх. Я запитувала міністра охорони здоров'я, чи хтось прораховував ризики проведення реформи, хто буде нести відповідальність у разі її неефективності і чи обговорювали її з медиками і громадськістю. Вона відповіла, що тричі доповідала на засіданні кабінету міністрів. Але там сидить не народ, який потребує допомоги травматолога, педіатра чи хірурга.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ЄС заявляють про "опір реформам" в Україні

На що слід звертати увагу при створенні окуругів?

- Треба врахувати потреби людей і співставити їх із платоспроможністю. Скільки лікарень і де вони зможуть утримати. Добре було, якби базова лікарня була на три райони, тобто це 12-15 округів на область. В межах округу їх можна перепрофілювати в залежності від потреб людей.

Що потрібно зробити, щоб реформа запрацювала?

- Реформа потрібна, бо ніхто собі не може дозволити утримувати таку матеріальну базу охорони здоров'я як у нас. Навіть багаті країни. Наша держава боїться зізнатися, що не може утримувати систему. Для цього потрібно відмінити 49 статтю Конституції. Визначити який сектор і в якому об'ємі держава може утримувати, щоб надавати безоплатну допомогу всім верствам населення. Прийняти закон про страхову медицину і визначити, хто його буде проводити – держава, роботодавець чи самі люди. Створити механізм співпраці цих обох структур із приватним сектором медицини. До тих пір, поки це не буде зроблено і чітко визначено джерела фінансування реформи, її не можна починати.

З чого слід почати?

- В першу чергу потрібно поговорити із людьми. Дослідити ситуацію на місцях. Є поруч три лікарні приблизно однакової потужності, але люди в них не дуже охотно йдуть. Це доводить, що зміни потрібні. Якщо хірургія сильна в Могилеві, то нехай оперують там, хороший пологовий будинок в Шаргороді, то нехай родять там. Казати, що в нас не вистачає грошей, то давайте закриємо лікарню – не правильно. Треба виходити із захворюваності населення і навантаженості на медиків. Є вимога один спеціаліст на 10 тисяч населення. Зараз кількість хворих не зменшилась, а навпаки. Людей менше, але вони більше хворіють. Тільки вони не всі звертаються в лікарню, бо немають за що. Частина обрала приватні клініки де платять за медичні послуги. Але держава не може чітко визначити, що таке медична послуга і скільки вона коштує. В одній установі МРТ коштує 700 гривень, в іншій 1300. А скільки має коштувати насправді, ніхто не знає. Треба закріпити ціни законом і визначити, які послуги держава надає безкоштовно. Тоді будуть вибирати - чекати своєї черги для безкоштовного лікування чи платити гроші.

Чим займалася робоча група, створена після мітингів по райцентрах області?

- До нас надійшло рішення 23 сесій районних рад, лист из рекомендаціями від міських голів. Працювали 6 депутатів обласної ради, які входили до комісії по охороні здоров'я, голови райрад і міст. Визначили, що ця реформа немає законодавчих актів, фінансів та відповідальних. Тому прийняли рішення, що її потрібно призупинити. Всі погодились із цим. Єдине за що сперечалися – де мають бути центри округів. Суперечки припинила думка, що спочатку треба спинити процес реформування, а потім домовлятися. Хворі чекати не будуть. Якщо запустять ці округи і не довезуть породіллю чи хвору дитину. Хто буде відповідати за те, що не було машини чи погана дорога. Для мами буде горе і крайнім буде лікар до якого привезуть людину у критичному стані. Ми створили звернення до уряду і парламенту, яким просимо призупинити реформу. Його підтримала обласна рада і офіційно передали в Київ. Тепер найбільше побоююсь, щоб влада не взялася ламати через коліно. Бо може бути, що скільки б ми не проводили обговорення, не писали звернення, там зроблять як задумали.

Чи вплинув на ситуацію візит заступника міністра охорони здоров'я?

- Цим влада просто показала, що веде діалог із людьми. Побачили його, могли задати запитання. Але результативність цього діалогу сумнівна. Він заявив, що дає право на самовизначення місцевій владі. Там ніхто ж не скаже закриємо лікарню, але й утримувати її не можуть, бо немає грошей. Хоча, що говорити про звичайні лікарні, коли піднімають питання про закриття провідних інститутів у Києві. Економлять на здоров'ї населення. Саме через те, що грошей немає, складається враження ніби робиться тільки вигляд реформи без наповнення. На чому возити пацієнтів і чим їх лікувати – другорядне.

3 лютого Вінницька обласна рада ухвалила звернення до Кабінету міністрів і Верховної Ради щодо медичної реформи. Депутати закликають призупинити реформу до створення пакету необхідних нормативно-правових актів.
Зараз ви читаєте новину «Медик розповіла, чому треба зупинити реформу медицини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути