Ексклюзиви
вівторок, 01 липня 2014 20:28

Львівські іконописці намалювали святих жінок
8

Фото: Ольга Швед

У львівській галереї сучасного сакрального мистецтва "ІконАрт" на вулиці Вірменській, 26 відкрили сакральну виставку "Жіночі лики святості". Це перша виставка Майстерні іконописців "Радруж".

Головна робота - Ікона Богородиці Перивлепти виконана як наслідування оригіналу поч. 16 ст. з м. Камінь-Каширський (Волинь). Усі інші твори є авторськими і ілюструють, як середньовічна техніка та стилістика отримують нове життя в сучасних іконах. Усі твори написані унікальною технікою яєчної темпери. Постаті святих жінок Богородиці і 12 жінок різного віку, походження, способу життя і служіння для створення ікон були вибрані довільно. Іконописці читали "Житія" і малювали ікони тих, хто був для них найближчим, або чиє життя їх вразило.

"На виставці усього 13 ікон, їх малювали 10 викладачів та студентів різного віку та статі. Працювали над однією роботою більше місяця. Цікаво, що жоден автор не обрав для малювання свою покровительку. Ім'я якої він носить, а навпаки, авторам були цікаві постаті інших мучениць і святих жінок. Тема зараз дуже актуальна – в наш час жінка має бути сильною, мужньою і витривалою", - каже викладачка іконописної школи Соломія Тимо.

У творчому доробку майстерні є трьохрядний традиційний іконостас та хоругви для дерев'яної церкви Блаженних мучеників УГКЦ у Львові, адаптована до української середньовічної техніки, німецька іконографія Христа у образі аптекаря, іконостас для бенедиктинського монастиря у м. Планкштетен (Німеччина).

Триватиме виставка "Жіночі лики святості" до 27 липня.

Зараз ви читаєте новину «Львівські іконописці намалювали святих жінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути