Ексклюзиви
середа, 25 червня 2014 22:11

У львівському тюрмі-музею відкрили графічну виставку про вічний фашизм
11

Фото: Ольга ШВЕД

25 червня в "Тюрмі на Лонцького" до 111-річчя від дня народження відомого англійського письменника Джорджа Орвелла відкрили виставку графічних робіт Богдана Пилипушка "1984. Вічний фашизм".

Автор графічних робіт намагався зобразити незмінну актуальність проблематики роману через найдоступніший шлях його візуалізації — образне трактування.
У своїх роботах автор використовував цитати із улюбленого роману-антиутопіїт "1984", а на відкритті виставки читали уривки з роману під електронну музику та звуки вілончелі.
Автор, окрім графіки, працює у жанрі "естамп". Це гравюрний або літографічний відбиток на папері, виконується він зазвичай в одному з трьох основних видів: у гравюрі, в літографії або офорті.

"Фашизм завжди заважав розвиватися, йти вперед, він є зараз і в сучасному світі, зараз це визначення популярне, воно нівелюється і сприймається в різних формах.Зараз різні види фашизму є і в Кореї, КНДР і в Росії. Якщо сприймати тоталітарну систему як цегляну вежу, як символ безпеки і могутності, то людина в ній є цеглиною, а фашистська ідеологія — цементним розчином. Метою роботи над графічною серією було показати, як замість захисного об`єкта вежа стає спорудою, котра консервує у своїй статичності: в'язницею. Фіксована матриця людського елементу є чинником його вразливості, а цементувальна речовина не стільки скріплює, скільки стримує та пригнічує", — каже художник-графік Богдан Пилипушко.

"1984" — роман-антиутопія відомого англійського письменника Джорджа Орвелла, опублікований 1949 року, який розповідає історію Вінстона Сміта і його деградації під впливом тоталітарної держави, в якій він живе.

Виставку можна оглянути до 23 серпня у Національному музеї-меморіалі "Тюрма на Лонцького" вул. Степана Бандери, 1. Вхід вільний.

 

Зараз ви читаєте новину «У львівському тюрмі-музею відкрили графічну виставку про вічний фашизм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути