Ексклюзиви
середа, 27 березня 2019 12:30

"Книга дає відповідь на питання, як це було", - презентували спогади про Іловайськ
7

Роман Зіненко разом із підрозділом "Дніпро-1" перебував у епіцентрі боїв за Іловайськ
Фото: Оксана Княжик
Роман Зіненко разом із підрозділом "Дніпро-1" перебував у епіцентрі боїв за Іловайськ
Роман Зіненко разом із підрозділом "Дніпро-1" перебував у епіцентрі боїв за Іловайськ
Роман Зіненко разом із підрозділом "Дніпро-1" перебував у епіцентрі боїв за Іловайськ
Роман Зіненко разом із підрозділом "Дніпро-1" перебував у епіцентрі боїв за Іловайськ

У Львові колишній морпіх Роман Зіненко презентував книгу-спогади "Іловайськ. Війна, якої не було". Дослідження стало другим в серії "Хроніка" від харківського видавництва Фоліо. Першою книгою цією серії була робота учасників боїв за Луганський аеропорт під назвою "У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту".

Автор на початку російської агресії вступив добровольцем до батальйону "Дніпро-1" і разом із підрозділом перебував у епіцентрі боїв за Іловайськ. Книга про Іловайську трагедію має дві частини.

"Перша частина книги описує, що відбувалось з початку операції від 7 до 24 серпня 2014 року, - каже Роман Зіненко. - Основне в ній — це події на День Незалежності, тоді загинули десятки бійців і офіцерів, про яких досі мало що відомо. Від них залишилась лише дата народження і гибелі.Я мав на меті показати їх останні години і хвилини життя. Книга дає можливість побачити, що робили одні учасники події, а що інші. В спогадах побратими згадали близько 700 прізвищ, позивних, імен тих, хто брав участь. Я не прикрашав їх художніми образами. Це особиста правда, яка стосується лише учасників бойових дій і лише ми здатні її зрозуміти.Друга частина висвітлює хронологію подій, що відбувалися 25 – 31 серпня 2014 року".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Привиди Іловайська: у мережі показали болючі кадри

Від десятків бійців і офіцерів залишились дата народження і гибелі. Я мав на меті показати їх останні години і хвилини життя.

Роман Зіненко писав книгу два роки.

"Це не лише моя особиста робота, це спогади декількох сотень безпосередніх учасників тих подій з різноманітних підрозділів, починаючи від "Правого сектору" до добровольчих батальйонів "Дніпро-1", "Миротворець", "Донбас", "Азов". Це не художній твір, немає вигадок. Спілкуючись з очевидцями, я майже ніколи їм не довіряв, бо я не журналіст, щоб сприймати це за факти. Мені доводилось перевіряти ці спогади, змушувати людей згадувати страшні сторінки життя, згадувати тих, хто може це підтвердити.До роботи додавав лише перевірені спогади. До сьогодні навіть учасники Іловайська мало собі уявляють, яка кількість людей брала участь в цій операції. Книга дає відповідь на питання, як це було. Кожен спогад — це суб'єктивний погляд бійця на цю ситуацію. З ним можна погоджуватись, можна не погоджуватись, але це те, що пережив кожен боєць. Також книга містить близько 33 розроблених мап-схем, які дозволять читачам побачити схематично, як відбувались події".

До спогадів автор додав результати окремих журналістських досліджень, а також звіт тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України. Більшість фактів, до того, як їх опублікували в книзі, були невідомі українцям.

6 березня в Чугуєві Харківської області попрощалися з 20-річним Русланом Дейнеко, солдатом 92-ї бригади. Він загинув під час боїв за Іловайськ в 2014 році. Руслан був 12.07.1994 р.н.

Зараз ви читаєте новину «"Книга дає відповідь на питання, як це було", - презентували спогади про Іловайськ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути