четвер, 07 лютого 2019 10:07

Як вибирати сало
6

Олена Павлова показала, як готувати старовинні страви Поділля
Фото: Тимченко Лариса
Олена Павлова показала, як готувати старовинні страви Поділля
Олена Павлова показала, як готувати старовинні страви Поділля
Олена Павлова показала, як готувати старовинні страви Поділля
Олена Павлова показала, як готувати старовинні страви Поділля

Дослідниця й гастро-гід Олена Павлова розповіла про старовинні рецепти подільської кухні.

Ведуча розпочала захід питаннями: "чи всі куштували суші та бургери? а таратуту, вергуни, або годзю?" І справді, мало хто вже пам'ятає й самі назви страв, що колись були завсідниками столу українців.

Наприклад, годзя – традиційна страва відома з XVIII ст. Вона вимлівала у пічці в баняку. На низ наливали багато води і насипали квасолю, потім додавали шарами картоплю, моркву, цибулю, квашену капусту і капусту свіжу. Годзя мала доходити так, щоб квасоля знизу була вже готова, а капуста зверху лишалася хрумкою.

"На території Подільської височини, яка поєднує кілька областей України (Вінницьку, Хмельницьку і частину Молдови), було чимало різновидів кухонь, що співіснували і вплинули на формування Подільської кухні. Проживали тут, крім українців, євреї, поляки, литвини, росіяни старовіри, вірмени, молдовани, чехи і ассірійці, були й татари і турки. Саме на території Подільської губернії пили каву раніше, ніж взнала каву Європа. І лише через 20 років потому, у Відні, українець відкриє кав'ярню, що вважається першою на європейському континенті", – розповідає дослідниця під час лекції у молодіжному центрі "Квадрат".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 зимових напоїв, які зігрівають у найлютіші морози

За релігійними і іншими ознаками вона виділила кухні, смаки яких ще можна віднайти і вони не повністю асимілювалися в українською, це єврейська, польська, чеська, бессарабська, вірменська. За суспільними станами окремо розглядають селянську, шляхетську, замкову, міщанську, монастирську.

Головним брендом Поділля є сало. На лекції його вчили вибирати й куштувати.

"Щоб виростити гарне сало, треба добре годувати свинку і для того додавати їй у їжу молоко, а ще кропиву і лободу", – розповідає дослідниця подільської кухні. Обирати сало треба по шкірочці (вона має бути не жорстка і не бліда), а по прожилках з'ясовувати як саме годували свинку (задля мармурового сала свиню годують через день)", - каже дослідниця.

Під час лекції частувались суто подільськими наїдками, але у сучасному виконанні, приготованими за допомогою сучасного кухонного приладдя. Для початку змішали малину і чорну смородину з цукром та білком, щоб утворилась ягідна пінка. Потім варили суп, в який входили морква, цибуля, картопля й гарбуз. І, звичайно ж, дегустували сало! Можна було спробувати просто шматочками або шкоринку, а комбайн підготував дві намазанки: першу – з зеленню, часником і цибулею, другу – з фермерською аджикою.

Зараз ви читаєте новину «Як вибирати сало». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути