пʼятниця, 23 червня 2017 07:08

До України з офіційним візитом прилетів Папа Римський
8

Біля Теребовлянської Богородиці у Соборі святого Юра.
У Києві.
Зустріч Івана Павла ІІ з вірянами у Львові.
Зустріч Івана Павла ІІ з вірянами у Львові.
Іван Павло ІІ і Любомир Гузар.

Вийшовши з літака у Борисполі Папа Римський став навколішки і поцілував українську землю. Так він чинив під час кожної пастирської поїздки до кожного міста, до кожної країни. Тим Папою був Іван Павло ІІ і сталося це 16 років тому - 23 червня 2001 року.

Протягом багатьох років Папа відкладав своє паломництво в Україну, намагаючись не "провокувати" Москов­ську патріархію. Рішення Івана Павла II все ж таки відвідати Україну, попри рішучі заперечення і протидію російської православної церкви, означало, що один із найвидатніших духовних лідерів Заходу зважився проігнорувати претензії Москви на Україну як на зону свого "виключного впливу"

До українців він звертався виключно українською мовою і майже без акценту.

Відслужив у Києві (на спорткомплексі "Чайка") та Львові (на іподромі) 4 служби (2 у латинському і 2 у візантійському обряді). На месах були присутні понад 2 млн. прочан. Папа виголосив 11 проповідей і промов. Вони характеризувалися винятковою виваженістю та доброзичливістю.

За офіційними даними, у Службі Божій 24 червня на київському спортивному комплексі "Чайка", яка розпочалася близько 9 години ранку, взяли участь понад 150 тисяч католиків.

Під час однієї з Літургій Папа сказав:

"Наново здобута незалежність нині відкрила перед Україною новий багатообіцяючий період, що зобов'язує громадян поставити собі за мету "будувати рідну хату" — Україну, як любив пригадувати Митрополит Андрей Шептицький. Вже десять років Україна — вільна і незалежна Держава. Це десятиріччя показало, що незважаючи на спокуси беззаконня і корупції, її духовні корені є сильні".

За 18 години на площі, яка тепер названа на згадку про Івана Павла ІІ, перед церквою Різдва Пресвятої Богородиці на Сихові у Львові, попри дощ, зібралося понад 400 тисяч молодих людей на зустріч зі Святішим Отцем.

На Львівському іподромі 27 червня майже 2 млн людей кілька годин терпляче чекали прибуття Івана Павла ІІ, незважаючи на кількагодинні піші переходи нічним і вранішнім містом. Але щойно у брамі з'явився папамобіль, усі забули про втому і незручності. Величезний натовп перетворився на єдину громаду вірних. А кількасот хористів стали лише солістами мільйонного хору – як сказав отець-ректор УКУ Борис Ґудзяк, чи не найбільшого хору у світі.

За прямою трансляцією цієї Божественної Літургії у візантійському обряді на львівському іподромі стежили понад 100 країн світу.

Римський Архієрей завершив проповідь трикратним повторенням фрази "Папа вас дуже любить!", а молодь у відповідь побажала йому "Многая літа". Після духовної науки Святішого Отця скандували: "Ми любимо Папу!" та "Україна любить Тебе!". Відповідаючи на численні скандування молоді "Мно-га-я лі-та!", Папа підійшов до мікрофону і сказав: "Mnohaja lita, mnohaja lita, dlatego was'nie deszcz pada, aby dzieci rosy" ("Многая літа, многая літа…Тому, власне,дощ і падає, щоб діти росли…").

10 заповідей для християнина, сина свого народу від Івана Павла II:

1. Не забувай, що найвищим добром є Бог, і без Нього не зрозумієш самого себе і не знайдеш суті життя.

2. Не відрікайся від свого народу, ані від його історичного досвіду, бо то його власний корінь, його мудрість, хоч і гірка, і чинник його слави.

3. Пам'ятай про те, що куди б не закинула тебе доля, ти завжди маєш право, аж до кінця своїх днів, залишитися членом свого народу.

4. Навіть за найгірших обставин, змінюючи середовище чи громадянство, не забувай віри і традицій своїх предків, якщо хочеш, щоб твої нові брати і твої діти не забули тебе. Родина повинна стати, як Церква: учителькою і матір'ю.

5. Шануй свій народ, розголошуй його добре ім'я і не дозволь, щоб воно було надуживане противниками для його власних політичних, шовіністичних чи якихось інших цілей.

6. Не дозволь, щоб твоя родина і твій народ були ким-небудь обкрадені, принижувані чи безпідставно очорнювані.

7. Не вивищуй себе чи свій народ понад справжні заслуги і понад інші народи, але радше покажи їм те, що в твоєму народі найкраще.

8. Учися в інших народів усього, що в них добре, але не повторюй їхніх помилок.

9. Пам'ятай, що мати родину — народ — є великим привілеєм, який походить від природного права людини, але не забувай, що Батьківщина — це величезний спільний обов'язок.

10. Пам'ятай, що ти є дитиною народу, що його Матір'ю і Княгинею є Богородиця Марія, дана як поміч в обороні. Повторюй часто молитву християнських сердець: "Я при Тобі, пам'ятаю, стережу".

Іван Павло ІІ був першим у історії Папою-слов'янином, першим Папою-неіталійцем з 1523 року та активним борцем за релігійний мир у всьому світі.

Зараз ви читаєте новину «До України з офіційним візитом прилетів Папа Римський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути