вівторок, 15 квітня 2014 20:58

"Чверть хворих на рак грудей львів'янок до лікарів звертається надто пізно", - онколог
5

Фото: Юлія ЛІПІЧ

15 квітня громадська організація "Разом проти раку" у Львівському обласному онкологічному диспансері провела акцію "День губної помади" для жінок, які перенесли рак молочної залози.

"Психологи помітили: якщо жінка починає користуватися помадою – вона на шляху до одужання, - каже Лілія Куликівська, редактор медичної програми "Здорові історії". Акцію проводить разом з організацією "Разом проти раку". - Дні губної помади придумали у США. У ці дні волонтери приходять до жінок у лікарні, підтримують їх, нагадують, що вони залишаються такими ж чарівними, як і до хвороби. І допомагають повірити в себе".

Цього року соціальний проект відбувся в чотирьох містах України: Києві, Львові, Полтаві та Чернігові. У Львівському онкодиспансері — 30 пацієнток з раком грудної залози. З другої години стоять у черзі до двох професійних перукарів. Майстри погодилися на волонтерських засадах підстригти пацієнток.

"Не знаю, чи зможу перебороти недугу, - каже пацієнтка Галина. - Лікарі кажуть: буде видно. Як тільки дізналася про хворобу, впала у депресію. Не хотілося йти у перукарню, попадатися людям на очі. Коли взяла себе у руки, почала за собою слідкувати, одразу повірила: я одужаю".

На кухні відділення, де лежать пацієнтки з раком грудей, сидить львівська письменниця Оксана Думанська. Жінкам принесла подарунки — власні книжки. "Хворим треба відволікатися від поганих думок, переключатися від хвороби. Найкраще допоможе читання", - стверджує.

На Львівщині рак молочної залози займає перше місце серед інших онкологічних захворювань. В області щороку виявляють близько 700 хворих. 75 відсотків — з першою та другою стадією.

"Вона нам обходяться найдешевше, - говорить головний лікар Львівського обласного онкологічного диспансеру Ігор Ковальчук. - Виконуємо органозберігаючі операції, що важливо для кожної жінки. Через десять днів такі пацієнтки йдуть додому. Лікування закінчується, йде спостереження. Чверть хворих на рак грудей львів'ян до лікарів звертається надто пізно. 25 відсотків приходять з третьою та четвертою стадією. Ці занедбані стадії вимагають хіміотерапії, променевої терапії, монотерапії. Тільки на нашій базі лікування затягується на півроку. Щоразу проводимо акції, де закликаємо жінок до огляду. Під час такого обстежили 140 наче здорових жінок, серед них 14 виявилися хворими. Дехто — з доброякісними пухлинами, але з часом вони переходять у злоякісні".

У лікарні планують купити пересувний момограф для Західного регіону, з яким зможуть проводити раннє діагностування раку грудей у районах. Сучасне обладнання дає можливість виявити утворення розміром, як сірникова головка.

"У програмі світового банку ми виграли транш по онкології. На перших порах виділять 10 мільйонів на виявлення раку молочної залози та раку шийки матки. Поставимо обладнання для діагностики у трьох районах — Самбірському, Дрогобицькому та Червонограді. Таким чином хочемо із 75 відсотків раннього виявлення раку перейти до 90 відсотків", - зазначає Ковальчук.

На хіміотерапевтичні засоби онкоцентр з державного бюджету отримує препарати на 9 млн грн. На 2 млн закупляють за внутрішні кошти. У рік потрібно препаратів на 200 млн.

Зараз ви читаєте новину «"Чверть хворих на рак грудей львів'янок до лікарів звертається надто пізно", - онколог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути