четвер, 13 грудня 2018 11:14

400 голосів одночасно заспівали "Щедрик"

  У Вінниці п’ять хорів одночасно заспівали Леонтовича.  Фото: vezha.vn.ua
У Вінниці п’ять хорів одночасно заспівали Леонтовича. Фото: vezha.vn.ua

Рік тому, 13 грудня 2017-го у центрі Вінниці одночасно 5 хорів заспівали відомий "Щедрик". Співи всесвітньо відомої композиції, присвячені 140 річниці від дня народження композитора Миколи Леонтовича.

Участь у флешмобі брали хори з Одеси, Рівного, Харкова, Бердичева та Чернігова. Усього у фестивалі заспівало понад 1400 виконавців як професійних, так і аматорів.

"Щедрик" обрали тому, що це – найвідоміша українська мелодія в світі. Це українська пісня в аранжуванні Миколи Леонтовича підкорила усю планету. Потрібно не забувати, що це не американський витвір", - каже керівниця вінницького хору ім. Леонтовича Ольга Бабошина.

Щедрівку Микола Леонтович почув 1901-го, перебуваючи у батьків на Вінниччині. Створив 5 редакцій обробки "Щедрика".

Уперше "Щедрик" 1916-го виконав хор Київського університету, яким тоді керував Олександр Кошиць.

1921-го цей музичний твір пролунав у Карнегі-холі. Там його почув американець українського походження Пітер Вільховський.

1936-го Пітер Вільховський, який працював для радіо NBC, пише англійську версію слів до "Щедрика" - Carol of the Bells. Згодом пісня зазвучала у популярних кінофільмах "Гаррі Поттер", "Сам вдома" та мультиплікаційному серіалі "Південний парк".

Оригінальні інтерпретації твору робили відомі рок-гурти Barenaked Ladies і Savatage, а переробка пісні у стилі "техно-данс" від DJ Demonix наразі стала культовою класикою електронного андеграунду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щедрик народився у нас: новорічну листівку відправили з Ліверпуля

У день народження відомого українського композитора Миколи Леонтовича – автора уславленого "Щедрика", який весь світ знає та співає як Carol of the Bells, у Тульчині на Вінниччині відкрили новий креативний простір "Меридіан "Щедрик". Він став продовженням унікального "Леонтович Арт-Кварталу", який презентували у червні під час оперного фестивалю OperaFest Tulchyn–2018.

Зараз ви читаєте новину «400 голосів одночасно заспівали "Щедрик"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути