пʼятниця, 18 січня 2019 16:26

"Аж серце швидше б'ється" - близько 500 черкащан прийшли побачити томос
9

Близько 500 черкащан прийшли на подячний молебень з нагоди отримання томосу про автокефалію Православної церкви України.

Його провели на вулиці, біля місцевого музичного училища. На захід приїхав президент Петро Порошенко та предстоятель ПЦУ, митрополит Епіфаній.

Петро Порошенко привіз в Черкаси томос
Фото: Gazeta.ua
Петро Порошенко привіз в Черкаси томос
Петро Порошенко привіз в Черкаси томос
Петро Порошенко привіз в Черкаси томос
Петро Порошенко привіз в Черкаси томос

"Томос - це доказ нашої єдності, сили. Українці тепер мають можливість молитися в своїй канонічній церкві, яка для всіх відкриває двері з любов'ю", - говорить Порошенко.

Богослужіння провів митрополит Епіфаній з владикою Черкаським та Чигиринським Іоаном.

"Підписання томосу стало довгоочікуваною і великою радістю для мене, бо завжди молилася в українській церкві. До Черкас приїхала з села Будище, щоб на власні очі побачити документ. Коли стою поруч з ним, аж серце швидше б'ється. Шкода, що багато односельчан не розуміють цього і ходять до Московського патріархату", - говорить Катерина Єлизаветова.

Також там урочисто відкрили пам'ятник Василю Липківському, першому митрополиту Київському і всієї України та борцю за автокефалію українського православ'я в 1919-1927 роках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Борди з томосом, студенти-прогульники, десятки автобусів: як Порошенкові організовують тур

"Уже 82 роки як немає на землі мого діда митрополита Липківського. Я нічого про нього не пам'ятаю, бо розстріляли після того як охрестив мене, - розповідає Костянтин Липківський. - Радянська влада вважала, що пострілом в митрополита вб'ють українську автокефальну церкву, але помилилася. Свого часу дід казав, що буде час, коли я не зможу бути з вами тілом, але завжди буду душею. І мені здається, що саме зараз він поруч з нами".

За порядком ретельно слідкувала охорона та снайпери. Відвідувачів перевіряли металошукачами, просили показати вміст кишень та сумок.

Ще деякий час томос пробуде в Свято-Троїцькому соборі Черкас. Так місцеві зможуть ближче роздивитися та прочитати документ.

Президентові Петру Порошенку організували масовку людей при приїзді до Луцька. Аби приховати цей факт, людей висаджували не у центрі міста, де планувалася зустріч із гарантом, а на вулицях Набережній і Шевченка.

Зараз ви читаєте новину «"Аж серце швидше б'ється" - близько 500 черкащан прийшли побачити томос». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1634
Голосування Що Вас найбільше дратує у Черкасах?
  • ями на дорогах
  • бродячі собаки
  • мало громадських туалетів
  • хамство в громадському транспорті
  • черги до лікаря
  • калюжі після злив
  • свій варіант в коментарях
Переглянути