Ексклюзиви
четвер, 14 лютого 2019 12:15

10 порад психолога, як зберегти міцні стосунки

10 порад психолога, як зберегти міцні стосунки
Психолог радить, як зберегти стосунки. Фото: Depositphoto

Щоб на довгі роки зберегти кохання, піклуйтеся про нього з перших днів.

Практичний психолог, гештальт-терапевт, тренер Київського гештальт-університету Олена Васильєва розповіла Gazeta.ua секрети міцних стосунків.

Визнання та схвалення. Не забувайте хвалити за здобутки. На жаль, частіше ми сваримо за найменший промах. Не критикуйте занадто. Знаходьте те, що вам подобається у вашому партнері та не забувайте про це казати. Похваліть за дію, скажіть комплімент. Тільки не перегинайте палку і не брешіть.

Не переходьте на особистості. Щось не влаштовує — скажіть. Причому через так зване "я-послання": мені не подобається, коли ти це робиш. Розповсюдженою помилкою є "ти-послання": ти мені життя зіпсував (-ла), ти не робиш, ти невдаха.

Розподіл обов'язків. Обговоріть та розподіліть обов'язки з самого початку: хто за що відповідає. Хтось виносить сміття, а хтось пере. Важливо вміти допомагати одне одному замість вимагати. Просто тому, що кохаєте і хочете підтримати.

Спільні інтереси. Те, що зближує. Будь-що: риболовля, танці, вивчення мов чи шахи. І навпаки: якщо всі інтереси й задоволення партнерів не пов'язані, з часом їм може стати нецікаво разом, бо немає точок дотику.

Не намагайтеся зайняти весь час коханої людини. Часто прагнення забрати всю увагу партнера на себе спричиняє зворотний ефект - хочеться тікати. Добре, звісно, коли пара має спільні інтереси. Але важливо також мати власне хобі — щоб у кожного був час і місце на реалізацію себе як особистості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-15 місць, де можна відзначити День закоханих у Полтаві

Романтика в стосунках. З часом у пари з'являється спільний побут. Діти, господарство, хатня робота. Важливо, окрім побуту, знаходити час та місце лише для двох. Робити одне одному приємні сюрпризи. Щоб партнер розумів, що він потрібний та важливий, його цінують. І дарують увагу особисто йому.

Дотик. Малих дітей ми десятки разів на день торкаємося — обіймаємо, гладимо по голові, цілуємо. Дорослі теж потребують лагідних торкань, обіймів і поцілунків.

Гармонійні сексуальні стосунки. Часто жінки перевантажені домашніми справами. Прибирання, прання, приготування їжі. Таким чином турбуються про свою "половинку". І під кінець дня вже втомлені. А чоловік, замість того, щоб допомогти, очікує, що ввечері буде романтичний настрій і секс. Іноді краще зробити менше хатньої роботи, але приділити увагу інтимній сфері. Партнер може допомогти разом все зробити. Буде більше часу і сил насолодитися товариством одне одного.

Знаходьте час для простого спілкування. Будуйте разом плани, мрійте, обговорюйте щось. Розповідайте, як у вас минув день.

Не накопичуйте образи. Часто люди не кажуть одразу, якщо щось не так. Довго терплять і накопичують у собі. Коли чаша терпіння переповниться — зриваються. Це може знищити відносини. Якщо вас щось не влаштовує, скажіть це одразу і спокійно: "Будь ласка, зроби не так, а отак". Це зближує.

Зараз ви читаєте новину «10 порад психолога, як зберегти міцні стосунки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути