субота, 20 квітня 2019 11:00

Суд наклав арешт на телефон Геннадія Дикого

Суд наклав арешт на телефон Геннадія Дикого
Детективи на підставі ухвали суду проводили обшук у мера Білої Церкви Дикого і вилучили iPhone X, на який просили накласти арешт. Фото: Политические новости Украины - Politica.com.ua

Суд наклав арешт на мобільний телефон iPhone X міського голови Білої Церкви Геннадія Дикого, у якого в лютому проводили обшуки детективи Національного антикорупційного бюро у кримінальному провадженні щодо придбання будівлі ймовірно за завищеною на майже 20 млн грн ціною.

Рішення про арешт телефону ухвалила слідчий суддя Солом'янського районного суду міста Києва Світлана Кушнір за результатами розгляду клопотання детектива НАБУ, погодженого з прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Як встановило слідство, 30 серпня 2018 року на 55-й сесії Білоцерківська міська рада розглянула подання мера Дикого, за результатами якого ухвалили рішення про придбання нерухомості. Так, за вказаним рішенням придбали право на будівництво адміністративно-торговельного комплексу відповідно до архітектурно-планувального завдання та об'єкт незавершеного будівництво загальною площею 4 728,5 кв. м. Вартість цієї нерухомості за результатами оцінки визначили в розмірі майже 24 млн грн. Водночас попередні власники, а саме Павло Ходаківський і Наталія Сокирко, це майно придбали у фірми ТОВ "Т.Р.К. Театральний" лише за 4,5 млн грн.

Детективи НАБУ вивчили оцінку вказаної нерухомості, яку проводив оцінювач ТОВ "Укрекспертиза-центр". На думку слідства, цей звіт має ознаки завищення вартості, так як оцінювач використав порівняльний метод та обрані об'єкти порівняння, які явно не відповідають технічному стану досліджуваного приміщення (недобудова, 76% готовності) та не провів коригування вартості на стан приміщення. Як вказали детективи, одним із об'єктів порівняння є діючий бізнес – офісно-готельно-ресторанний комплекс у центрі міста Біла Церква із власною котельнею та конференц-залами. Також у Національному бюро додали, що мер Дикий нібито порушив вимогу ст. 13 Закону України "Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність Україні", згідно з якою необхідно проводити рецензування звіту про оцінку майна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАБУ прийшло з обшуками в агентство корупційних активів

Крім того, у НАБУ встановили, що голова постійної комісії Білоцерківської міськради з питань інвестицій Сергій Мартинюк порушив регламент ради і виніс питання про придбання цієї нерухомості попри те, що його розгляд на засіданні комісії не відбувся у зв'язку із відсутністю кворуму. Детективи також дізналися, що вже після придбання будівлі оцінювач звернувся до свого знайомого оцінювача та домовився про виготовлення завідомо недостовірної рецензії на звіт, у тому числі із зазначенням недостовірної дати її виготовлення - 29 серпня 2018 року, тобто за день до придбання будівлі. Зазначеними діями, за оцінкою слідства, міському бюджету Білої Церкви завдали збитку на суму 19,45 млн грн.

У зв'язку з цим детективи на підставі ухвали суду проводили обшук у мера Білої Церкви Дикого і вилучили iPhone X, на який просили накласти арешт. Під час його поверхневого огляду у месенджері WhatsApp знайшли листування мера з одним із продавців придбаної будівлі, яка датована липнем-серпнем 2018 року, тобто до придбання майна. У ньому Дикий домовляється про зустріч із продавцем майна, а також порівнюють свій випадок із ситуацією із мером Одеси Геннадієм Трухановим. Детектив також додав, що під час огляду телефону він заблокувався, а мер Білої Церкви відмовився повідомити пароль. Тому гаджет вилучили для подолання системи логічного захисту, детального огляду та технічної експертизи. Телефон визнали речовим доказом. Вивчивши клопотання, суддя його задовольнила.

Національне антикорупційне бюро у середу з'явилося з обшуками в офісі Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Зараз ви читаєте новину «Суд наклав арешт на телефон Геннадія Дикого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають