вівторок, 15 січня 2019 19:20

Пам'ять загиблого в АТО "Кабула" відзначили художньою виставкою
14

Виставка картин загиблого "Кабулі" відкрилася в день його народження
Фото: Галина Боняківська
Виставка картин загиблого "Кабулі" відкрилася в день його народження
Виставка картин загиблого "Кабулі" відкрилася в день його народження
Виставка картин загиблого "Кабулі" відкрилася в день його народження
Виставка картин загиблого "Кабулі" відкрилася в день його народження

У Полтавському музеї важкої бомбардувальної авіації відкрили виставку робіт Валерія Боняківського. 14 січня йому виповнилося б 49 років. Він загинув 2014-го під обстрілом неподалік Донецька.

З цієї нагоди до музею в полтавському авіамістечку зібралися ті, хто знав "Кабула" особисто. Розповідали, яким запам'ятався Валерій Боняківський. Влаштували символічні поминки — випили чаю з бутербродами й цукерками, трохи коньяку "за Царство Небесне". Про це розказала мати Валерія Марія Боняківська.

"Для мене це було сюрпризом. Я збиралася зранку на цвинтар. Хотіла покласти квіти на могили — мого Валери і Дмитра Гречка, якому цього дня роковини смерті. Аж тут зателефонувала Галина і запросила на відкриття виставки. На щастя, я встигла", — говорить Марія Карпівна.

Виставку організували за ініціативи колишньої дружини Валерія Галини. Вона домовилася з директором музею та взяла для експозиції картини художника з різних приватних колекцій.

Робіт "Кабула" виставили не більше десяти.Серед них такі, які не бачила навіть мати. Наприклад, диптих, який зображує засніжений Петровський парк і Краєзнавчий музей за ним.

"Ці картини мій син малював на замовлення для "Мотелю". Вони висіли в залі, а після реорганізації їх прибрали. Чула, що все продають. Хочу їх викупити", — пояснила Марія Боняківська.

Льотчик-винищувач Валерій Боняківський захоплювався малюванням. Після звільнення з армії це стало його професією. Розписував стіни приміщень, створював картини. За словами Марії Карпівни, їх сотні. Валерій малював пейзажі, дуже любив квіти. Портрет його матері є в Полтавському краєзнавчому музеї. А автопортрет ще за життя подарував доньці.

2014 року, коли почалася війна на Донбасі, Валерій серед перших став на захист рідної держави. Але 16 жовтня 2014-го його життя обірвала мінометна міна...

Фотографія сина всі ці роки стоїть у кімнаті матері. На столі, поруч зі світлиною батька, який трагічно загинув, коли Валерію було лише півроку. Марія Карпівна ростила сина сама. Він був сенсом її життя. Вчитися жити без нього було важко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Донбасі загинув воїн 72-ї бригади Микола Семенюк

Часто відвідує могилу сина на кладовищі. Бере участь у громадських заходах, які влаштовують рідні загиблих воїнів АТО. Написала книжку спогадів "Кабул": Шлях Мужності", презентація якої відбулася минулої осені. Невеликий наклад в 400 примірників розійшовся дуже швидко. Відгуки на книжку писали письменники з усієї України. Незабаром коштом обласної ради мають випустити ще один тираж.

Марія Боняківська мріє створити в Полтаві музей учасників АТО. Поки що всі експонати зібрані в кімнаті краєзнавчого музею. Також діє пересувна виставка в залі Музею важкої бомбардувальної авіації.

Виставку картин Валерія Боняківського можна подивитися в Полтавському музеї важкої бомбардувальної авіації за адресою Полтава, вул. Олександра Засядька, 1. Триватиме два тижні, працює з 10:00 до 17:00.

Зараз ви читаєте новину «Пам'ять загиблого в АТО "Кабула" відзначили художньою виставкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають