субота, 18 травня 2019 15:43

"З носа йшла кров. Одну ногу відрізало вище стопи"

Автор: фото надані Патрульною поліцією Полтави
  Дмитро Грубич (зліва) та Дмитро Давиденко 6 травня витягли чоловіка з-під потяга. Йому відрізало обидві ноги
Дмитро Грубич (зліва) та Дмитро Давиденко 6 травня витягли чоловіка з-під потяга. Йому відрізало обидві ноги

6 травня о 20:15 на залізничному переїзді на вул. Зіньківській на околиці Полтави 29-річний чоловік потрапив під потяг Інтерсіті сполученням "Харків — Київ". Капрали 2-ї роти патрульної поліції Полтави 22-річний Дмитро Грубич і Дмитро ­Давиденко, 31 рік, витягли чоловіка з-під поїзда. Йому відрізало обидві ноги. Правоохоронці надали першу допомогу. За словами медиків, це врятувало постраждалому життя.

— Ми заступили на зміну о сьомій вечора. Виїхали на патрулювання містом. Близько 20-ї надійшов виклик про побутове насильство. Треба було переїхати колію в бік Зінькова. Переїзд закрили шлагбаумом, чекали на швидкісний потяг. Ми зупинилися в черзі треті. За іншими машинами не бачили колії, — розповідає патрульний Дмитро Давиденко. — Чув, що потяг постійно сигналить. Коли він зупинився, зрозуміли — щось сталося. Вийшли з машини. Чергова по переїзду спускалася сходами з будки, махала нам руками й кричала, що людину збили. Ми схопили ключі від автівки й побігли.

— Мені сказали, що чоловік ­лежить з іншого боку. Напарник викликав "швидку". Я оббіг три вагони, перескочив колію. Потерпілий лежав ­упоперек. З носа йшла кров. Одну ногу відрізало вище стопи, валялася за кілька метрів. Стирчала гола кістка та м'язи нижче ­коліна. Розтікалася калюжа крові. Друга нога спочатку здалася цілою. Коли взявся за неї, зрозумів, що вся порвана, — каже Дмитро. — Я не міг продіти руку, щоб дістати потерпілого. Там були акумулятори. На моє прохання потяг відсунули на 2 метри. Поліз під вагон і за одну руку витяг постраждалого. Він був непритомний, але дихав. Пульс прощупувався на сонній артерії. Тому поклав його в безпечне положення — на бік. Підбіг напарник, уже в медичних рукавичках. Я теж надів.

Поліцейські одночасно наклали гумові джгути на ноги потерпілого.

— Накладав максимально високо на стегні. Кров перестала текти. Ми переклали чоловіка на бік та чекали "швидку", — говорить патрульний. — Добре, що він дихав. Якби не було пульсу або дихання, я переклав би його на спину та почав масаж серця й штучне дихання — реанімацію. Нас навчали на заняттях із домедичної допомоги в Кривому Розі. 13 травня виповнився рік, як ми їздили на навчання.

Поліцейські допомогли віднести ноші до машини лікарів.

— Бригада швидкої допомоги прибула вчасно, на 6-й хвилині. Поліцейські встигли накласти джгути на обидві кінцівки. Цим врятували чоловіку життя. Інакше міг загинути за лічені хвилини від критичної кровотечі, — каже заступник головного лікаря Полтавського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Юрій Безрядін.

Після від'їзду медиків патрульні з'ясували, що сталося.

— Говорив із черговою. Вона побачила, що чоловік близько підійшов до рейок. Дуділа в дудку, сигналила. Потяг сигналив. А він стояв, чекав, доки виїде з-за повороту. Коли було ясно, що машиніст не встигне загальмувати, ліг упоперек колії. Вочевидь, сподівався, що йому відріже голову й ноги, — пояснює ­Давиденко.

За фактом трагедії кримінальне провадження не відкривали.

— Слідчі провели перевірку. Встановили, що чоловік поминав померлих родичів. Зловживав алкоголем із батьком. Пам'ятає, що їхав до зупинки Інститут зв'язку. Через надмір випитого останні події не пригадує. Зі слів очевидців, ішов уздовж колій, не реагував на зауваження чергової та сигнали машиніста. Коли потяг почав екстрене гальмування, кинувся на колії, — каже заступник начальника відділу комунікації управління поліції в Полтавській області Роман Грішин, 34 роки.

Аварійна зупинка спричинила затримку потяга на півгодини.

Дмитро Давиденко родом із села Пасківка Полтавського району.

Зараз ви читаєте новину «"З носа йшла кров. Одну ногу відрізало вище стопи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають