субота, 22 червня 2019 16:56

"Подзвонив один мужчина. Каже: випив вашу траву талабан, а тепер треба жінку"

Автор: Ольга Стенько
  Любов Клімук торгує лікарськими рослинами біля Південного вокзалу в Полтаві
Любов Клімук торгує лікарськими рослинами біля Південного вокзалу в Полтаві

Полтавка 72-річна Любов Клімук 20 років збирає лікарські рослини, зазвичай їздить у села Полтавського району. Продає трави на ринку біля Південного вокзалу в Полтаві. Зустрічаємося ранком робочого дня — о пів на восьму на базарі найбільше людей.

— Я була вчителем сільської школи в селі Крива Руда Семенівського району на Полтавщині. Викладала російську мову. Потім предмет скоротили і я звільнилася. Тоді чоловік переніс складну операцію на легенях. Щоб йому допомогти, почала шукати лікарські рослини. Тільки його виходила, як у мене в 50 років стався інфаркт, — каже травниця. — Син із Полтави приїхав, допоміг усе продати і забрав нас у місто. Купив однокімнатну квартиру на Леваді. Хотів відірвати від землі, господарства. А я не можу без цього. Сказав: "Мамо, шо хоч роби, но шоб була мені жива й здорова". І я збираюся і йду в природу. Там душа відпочиває. Про кожну рослину можу легенди розповідати.

Любов Іллівна — невисока на зріст, худорлява. Має фарбоване русяве волосся середньої довжини. Ранок прохолодний, поверх футболки вдягла жакет.

— Саме благодатне мєсто в Полтавській області — село Малі Будища в Гадяцькому районі. Там була монастирська гора, но монастир зруйнували. Ми з чоловіком туди їдем, нас приймають люди, кормлять. За те, що ділюся з ними своїми відомостями. Всі трави збираю сама. Найчастіше — в Полтавському районі. Наприклад, від Розсошенців іду в сторону Мачухів. Не дорогами, а хащами. Бачите, які руки? Все ж обриваю руками, — показує потемнілі стерті пучки пальців. — Ще біля села Головач збираємо багато рослин. У народі кажуть, що цілющі трави ростуть там, де не чути крику півня.

— Усі рослини мають якесь лєчєбне призначення. От взять кульбабу. Корені, напрімєр, для підшлункової залози та печінки. Немає такої хвороби, в ліки від якої не входила би кульбаба. Кладезь корисних речовин, хоч і гірка, — перебирає пакетики з травами. — Коли не знаю якої травиночки, вирву одну, а вдома подивлюся в довіднику. Він дає напрямок. А відомості про кожну рослину — в народі. Збираю народні рецепти. Вони передавалися з покоління в покоління.

— У бузині корисне все: корінь, кора, бруньки, листя, квіти та ягоди. Наприклад, напаром бруньок можна витирати шкіру від опрілостей жінкам, в яких великі груди, — Любов Іллівна сідає на стільчик, вкритий білосніжною подушкою з акуратною мережкою. Вишивала її власноруч. — Травневе березове листя — це такі чудові ліки. Щоб ноги не боліли, треба напхати свіжого листя берези в чулки або гамаші й лягти спати. Ранком викинути. Робити двічі на ­тиждень протягом місяця. Витягає — в кого вєни чи тромбофлебіт. Листя та кора осики допомагає при цукровому діабеті.

До ятки підходить невисока блондинка в літньому спортивному костюмі, питає насіння чорнобривців.

— У мене їх зараз немає, попитайте на сусідньому ряду. Но знайте: чим чорнобривці темніші, тим вони корисніші, — каже Любов Іллівна.

— Шукаю з лікувальною ціллю, но не для мене — для картоплі. Порадили від колорадського жука, — сміється відвідувачка.

— А зря. Вони корисні для підшлункової залози. А є ще дуже корисна трава — астрагал. Її називали травою життя кремлівських вождів. У нас її винищують, але ми їздимо й вишукуємо, — травниця показує в книжці, як виглядає рослина.

— Звикла нести знання дітям як вчитель. Але давно немає такої аудиторії. Тепер приходять розпитати та послухати про рослини. Місце на базарі коштує 300 гривень на місяць. Дорого, мало вторговую — от сьогодні лише п'ятірку. Но клієнти помогли, зробили навєс від сонця і дощу. Аби тільки стояла на одном мєстє. Мене люди люблять. Приходять і на консультації, — розповідає. — Молоді мами питають, у чому купати дитину. Це, кажу, чебрець і любисток. Питають мужчини, чим поправити чоловіче здоров'я. Жінки беруть материнку — вона вважається від усіх жіночих хвороб. Але попереджаю, що вагітним не можна. Реп'яшок, або парило ще називають, помагає при нетриманні сечі в пожилих людей. Ще людям у віці корисне для пам'яті листя ­гінкго ­білоби.

— Колись ночью звонить мені один мужчина. Каже, випив вашу траву талабан, а тепер треба жінку. Або порадьте, каже, шось, щоб відмінити ту дію. А я йому сказала: "Не дзвоніть мені більше ночью" і поклала трубку. Но він ходить до мене все одно, постоянний клієнт. Але тепер за іншими травами.

— А я скинула три кіло зайвої ваги, спасібо Іллівні. Вона дала мені реп'яшок. Заварюю як чай і п'ю. І дочка п'є, й онуки. Воно рішає більше ста проблем. І ще інші трави, які Іллівна дала. По жменьці в термос складаю і напарюю, — долучається до розмови 65-річна Єлена, пишна брюнетка продає насіння овочів на сусідній ятці.

— Бо природа мудра. В ній є все, що нам треба. Главне, вміть це побачить і правильно застосувати. Мало знайти правильну траву. Треба уміло приготувать настій, відвар, напар чи настоянку, — каже наостанок Любов Іллівна.

Зараз ви читаєте новину «"Подзвонив один мужчина. Каже: випив вашу траву талабан, а тепер треба жінку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають