Ексклюзиви
субота, 09 лютого 2019 19:20

"Є томатний сік, абрикосове варення й домашнє вино"

Автор: фото надані Олегом Слизьком
  Лідія Колпаченко із Пальчиківки продає городину та консервацію, щоб зібрати гроші  на навчання онука
Лідія Колпаченко із Пальчиківки продає городину та консервацію, щоб зібрати гроші на навчання онука

20 старших людей із району продають власні речі в інтернеті

— Це ж таки добавка. Заплатити за газ, електроенергію. Щось унучаті купити. В мене їх троє. Дімі 18 років, Віталіку 17, а найменшій Кирі три з половиною. Старші навчаються в Полтаві, їм і на дорогу треба дати, — каже 71-річна Лідія Колпаченко. — Я продаю, що є. Копійка ніколи не лишня.

Лідія Миколаївна живе в Пальчиківці Полтавського району. До пенсії працювала нянькою в дитсадку. Бере участь у проекті "Кошик", який два роки тому започаткували активісти молодіжної громадської організації "Студреспубліка". Продають в інтернеті продукти та речі. На сторінці організації у "Фейсбуку" публікують світлини пенсіонерів та їхні лоти. Обов'язково вказують мету, на яку збирають кошти. Благодійники обирають потрібне, перераховують кошти на карту. Товар можна забрати або отримати поштою. Доставку оплачує покупець.

Найчастіше селяни пропонують городину, домашні закрутки, речі власного виробництва, книжки, підбірки старих журналів, картини.

— Влітку продавала овочі з городу. Зараз є томатний сік, абрикосове варення та домашнє вино, — продовжує Лідія Колпаченко. — Консервовані помідори вже викупили.

— Зараз у суспільстві великий розрив між молоддю і старшим поколінням. Різні інтереси, бачення життя. Старшим людям не вистачає уваги, — розповідає координатор проекту Олег Слизько, 32 роки. — Пенсіонери мають три найбільші статті витрат — комуналка, ліки і їжа. Студреспубліканці вирішили допомогти їм фінансовою увагою. Не просто зібрати кошти.

А зробити пенсіонерів активними учасниками проекту.

— Любов Олександрівна Пінчук із села Божківське понад 30 років відпрацювала рентген-лаборанткою в колонії №65. Зараз збирає кошти на лікування ніг. Сплела шкарпетки 40-го розміру і продає їх за 144 гривень. 82-річна Галина Іванівна Харченко із Котельви потребує коштів на ліки. Працювала на цегляному заводi та будівництві. Продає столовий буряк по 6 гривень, квасолю та власноруч вишиту картину за 600 гривень, — продовжує Олег Слизько.

— Ще одна мешканка Пальчиківки Валентина Пендюра, в минулому працівниця культ-освітньої сфери, торік продала колекційну підбірку журналів "Музыкальная жизнь" за 1960-ті й мішок волоських горіхів. Так отримала гроші на котел, зимує в теплій хаті. Тепер збирає на ремонт даху, продає цінну картину. Микола Воронянський із Пальчиківки шукає гроші на ліки від важкої хвороби. Михайло Превар із Келебердівки — на майстерню та інструменти. Нерідко за лоти платять більше, ніж просять пенсіонери. Нещодавно полтавський підприємець заплатив 800 гривень за півмішка картоплі. Часто придбані речі передають іншим людям, які їх потребують.

Зараз ви читаєте новину «"Є томатний сік, абрикосове варення й домашнє вино"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають