Ексклюзиви
неділя, 24 березня 2019 17:22

Двоє спортсменів-гирьовиків привезли нагороди з Кубка світу

Автор: ФОТО із соціальної мережі ”Фейсбук ”
  Віталій Білоус (справа) з Розсошенців виборов ”срібло”, Ярослав Сушко з Кашубівки здобув ”золото” на другому етапі Кубка світу з гирьового спорту в данському місті Нествід
Віталій Білоус (справа) з Розсошенців виборов ”срібло”, Ярослав Сушко з Кашубівки здобув ”золото” на другому етапі Кубка світу з гирьового спорту в данському місті Нествід

7–8 березня на другому етапі Кубка світу з гирьового спорту в данському місті Нествід золоту та срібну медаль українській збірній вибороли мешканці ­Полтавського району. 24-річний Ярослав Сушко з Кашубівки здобув "золото", 28-річний Віталій Білоус із Розсошенців — "срібло".

Ярослав Сушко виступає у ваговій категорії 95 кг. Зараз працює спортивним інструктором у Національній гвардії України.

— Навчаючись у школі, я захоплювався футболом. Щодня їздив у Розсошенський спорткомплекс на тренування. Один зі знайомих мого батька порадив піти на гирьовий спорт до Олега Арсентійовича Мороза. Батько вмовив, я поїхав у Полтаву подивитися. Секція гирьового спорту діє при аграрній академії. Мені, 12-річному, гирі не сподобалися. Не хотілося їздити аж у Полтаву, — розповідає Ярослав Сушко. — Але згодом зрозумів, що не бачу себе у футболі, бо дуже важко пробитися. Багато дітей тренуються, а досягають успіху одиниці. Мій старший брат Влад займався гирьовим спортом. І в 14 років я зрозумів, що "дозрів" до гир.

На перші змагання Ярослав поїхав за чотири місяці. 2009 року в Нікополі Дніпропетровської області взяв участь у чемпіонаті України для дітей. Виступав із гирями 24 кг.

— Перший раз було страшно — далеко від дому, відповідальні змагання. Тоді нагород не здобув, встановив особистий рекорд — уперше підняв 90 разів дві 24-кілограмові гирі. Не думав, що вистою 10 хвилин у вправі, — каже Ярослав. — Ставити гирі на підлогу не можна. Поставив — здався. Але здасися раз — ніколи не станеш переможцем.

Ярослав захищав честь закладів, у яких навчався. Йому належить нинішній рекорд України в поштовху гир на 32 кг — 134 рази за 10 хв.

— Майже завжди повертався з медалями, а першу не пам'ятаю. 2014 року на чемпіонаті світу в німецькому Гамбурзі виконав норматив майстра спорту України міжнародного класу, — продовжує Ярослав. — Того року на чемпіонаті України запровадили новий вид змагання, естафету. Кожен учасник команди 3 хвилини піднімає гирі, потім передає наступному. Я підняв 53 рази, найбільше за всіх. Отримав перше місце й путівку до національної збірної.

На другий етап Кубка ­світу в місто Нествед у Данії потрапив у складі команди з п'яти ­спортсменів. Делегацію супроводжував президент федерації гирьового спорту Юрій Щербина.

Ярослав Сушко здобув золоту медаль у ваговій категорії 95 кг. У двоборстві показав найкращі результати — 121 поштовх і 120 ривків.

Віталій Білоус виступав у категорії 78 кг. Разом із Ярославом тренує Національну гвардію України. Обидва кажуть, що секрет успіху полягає в наполегливості. Щоденні тренування — віджимання, турнік, пробіжки. Тричі на тиждень — заняття в залі з гирями. Відпрацьовують витривалість і швидкість. Окрім тренувань має бути достатньо відпочинку. Спеціального харчування не мають. Дотримуються дієти під час роботи над вагою тіла для ­змагань.

— Мені колись треба було скинути 3 кіло, щоб потрапити у вагову категорію до 73 кг. Місяць скидав. Відмовився від солодкого й мучного. Перед зважуванням не їв, не пив води. Дуже важко було. Боявся, що не вистачить сили. На щастя, все склалося добре, — розповідає Віталій Білоус. — Зараз свої 78 кілограмів тримаю без зусиль. А от набрати перед змаганнями, якщо не вистачає, легко — можна випити кілька літрів води перед зважуванням.

Зараз ви читаєте новину «Двоє спортсменів-гирьовиків привезли нагороди з Кубка світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають