субота, 01 червня 2019 14:23

Рішення про перенесення дитячої лікарні приймуть на сесії райради

Автор: Ірина МАМРИГА
  Гайсинчани вимагають залишити дитячу поліклініку і педіатричне відділення у теперішньому приміщенні на вулиці Високовича. Люди прийшли на мітинг до райради 23 травня
Гайсинчани вимагають залишити дитячу поліклініку і педіатричне відділення у теперішньому приміщенні на вулиці Високовича. Люди прийшли на мітинг до райради 23 травня

23 травня відбулася сесія Гайсинської районної ради. За годину до її початку під райдержадміністрацією зібралися майже 50 гайсинчан — переважно матері. Вимагали не переносити дитячу лікарню з вул. Високовича у приміщення районної. У руках тримали плакати: "Депутати, долю дитячої лікарні вирішуйте з народом!", "Збережемо дитячу лікарню ­разом!"

Розмови про перенесення закладу тривають останні кілька тижнів. Головний лікар дитячого медзакладу Ігор Кохан написав клопотання про необхідність переведення. Районна влада його не задовольнила, але створила тимчасову комісію. Має вивчити питання і надати висновок: доукомплектовувати медтехнікою вже наявне приміщення чи все-таки переводити лікарню на базу районної.

— Хочемо, аби дитячу поліклініку й педіатричне відділення залишили там, де й зараз. Аби діти не лікувалися разом із дорослими, — каже одна з мітингувальниць. — У нашому районі немало діток з обмеженими можливостями. Чи сприйматимуть їх дорослі пацієнти такими, якими вони є?

— Дитячий стаціонар хочуть перенести, бо там, мовляв, немає поряд реанімації. Неправда. В приміщенні є кабінет інтенсивної терапії, — долучається до розмови інша жінка. Не представляється. — Так, не вистачає обладнання. На такий великий район можна придбати апарат штучної вентиляції легень. Є ж потужні підприємства — супермаркети "Фора", "АТБ". Хай платять справедливі податки до місцевого бюджету — і питання з фінансуванням буде закрите.

У сесійній залі райради зібралися громадські активісти, матері з дітьми. Є представники департаменту охорони здоров'я Вінницької ­облдержадміністрації.

Голова райради Григорій Боровий пропонує оперативно розглянути питання про створення тимчасової комісії. Вона вивчить питання дитячої лікарні і дасть висновок: залишити заклад у нинішньому приміщенні й докупити туди медтехніку чи все-таки перенести на базу ЦРЛ.

Депутати підтримали створення комісії.

— Комісія попрацює, поспілкується з лікарями. Свої рекомендації запропонує на наступній сесії, — пояснює Григорій Іванович.

До складу увійшли депутати райради, головний лікар дитячої лікарні Ігор Кохан, хірург Анатолій Кузик, завідувачка педіатричного відділення Оксана Паляничко, голова профспілки закладу Олена Полиця, педіатр приватної лікарні Олена Звенигородська та представник ініціативної групи Оксана Рибак. Головою обрали депутата Віталія Перкуна, 52 роки.

Після сесії відбулося перше засідання комісії.

— Районна лікарня претендує на статус центру госпітального округу, — говорить заступник директора обласного департаменту охорони здоров'я Надія Марусяк. — Для цього має відповідати нормам. Усі відділення повинні бути розміщенні якомога ближче до реанімаційного.

— А в нас завжди було проблемою довезти дитину до реанімації. Бо 14 хвилин займає дорога, — долучається до розмови завідувачка педіатричного відділення дитячої лікарні Оксана Паляничко. — Аби діагностувати хворобу, ми з мамами наймаємо таксі та їдемо в лікарню для дорослих. Описуємо й повертаємося назад. У нашому відділенні немає лабораторії, рентген-кабінету, УЗД працює через день. Чотири наших лікарі пішли в сімейну медицину.

28-го числа комісія зібралася повторно. Вирішили оглянути кабінети дитячої лікарні, поспілкуватися з персоналом. Розглянуть можливість перенесення медзакладу у приміщення колишнього неврологічного відділення. Зараз там приймають лікарі сімейної медицини, але їх натомість можна буде розмістити в будівлі, де дитяча лікарня міститься зараз.

Наступне засідання комісії відбудеться 31 травня.

Остаточне рішення про перенесення дитячої лікарні мають ухвалити на наступній сесії районної ради. Дата її проведення поки що невідома.

Зараз ви читаєте новину «Рішення про перенесення дитячої лікарні приймуть на сесії райради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають