Ексклюзиви
вівторок, 25 грудня 2018 23:39

Проїзд у маршрутках подорожчає

Автор: Ольга Субещанська
  Пасажирські маршрути Білої Церкви обслуговують шість перевізників. П‘ятеро з них вимагають дозволу підняти вартість проїзду, бо здорожчало пальне, мастильні матеріали і зросла заробітна плата водіїв
Пасажирські маршрути Білої Церкви обслуговують шість перевізників. П‘ятеро з них вимагають дозволу підняти вартість проїзду, бо здорожчало пальне, мастильні матеріали і зросла заробітна плата водіїв

З наступного тижня у Білій Церкві подорожчає проїзд у маршрутних таксі. Перевізники вимагають підняти ціну до 8–9 грн, влада погоджується лише до 7.

Остаточну вартість узгодять на круглому столі в мерії 15–18 грудня. Туди запрошують перевізників і представників громадських організацій.

Наразі містян обслуговують п'ять перевізників — комунальні підприємства "Білоцерківський автобусний парк" і "Тролейбусне управління" та приватні "Епітранс", "Транссіті", "К-А-Н". Протягом останніх тижнів їхні директори написали листи до влади. Просять дозволу підняти вартість проїзду, бо за останній рік подорожчало паливо, мастильні матеріали, електроенергія і запчастини до техніки. Проїзд в автобусах і маршрутках коштує 5 грн, у тролейбусах — 4.

— Я зробив розрахунки по своєму підприємству, — пояснює 55-річний Юрій Нестерчук. 58 автобусів його товариства "Транссіті" обслуговують у місті маршрути №№14, 17, 17А, 21, 22. — Проїзд має коштувати 8,7–9,2 грн. Щоб ми могли розвиватися, купувати нові автобуси, якісно обслуговувати пасажирів. В економіці не буває чудес. Треба людям пояснювати це, а не займатися популізмом.

Юрій Нестерчук обгрунтовував тариф чиновникам. Однак ті не погоджуються.

— У мене на маршруті №14 працює чотири нових автобуси "Атаман", на 22-му — вісім, — продовжує директор "Транссіті". — Один коштує 1,86 млн грн без урахування лізингового платежу. При нинішніх тарифах окупиться за 15 років. Він перетвориться на металолом раніше.

Автобуси підприємства "Транссіті" обслуговують пасажирів і в Києві.

— Якщо влада не погодиться на мої умови — усі 58 автобусів поїдуть у Київ. Тут їм працювати невигідно. А в Білій Церкві пасажирів знову возитимуть старі вантажні "Мерседеси".

Подібних тарифів вимагають і інші перевізники. Представники влади погоджуються їх переглянути.

— Ми погоджуємося, що перевезення пасажирів має бути безпечним і комфортним, — каже 52-річний Олександр Поляруш, заступник міського голови Білої Церкви. — Готові збільшити тариф за умови, що перевізники виконають усі умови інвестиційної угоди. Регулярно оновлюватимуть парк, автобуси будуть чистими зовні і всередині, зручними для пасажирів з обмеженими можливостями, водії матимуть охайний вигляд, машини обладнають джі-пі-ес навігаторами, звуковими сповіщеннями і світловими табло тощо. Однак максимальна ціна, яку ми можемо дозволити, — сім гривень. Тим людям, яким така ціна висока, доведеться не їздити. Якщо ж перевізники не виконають вимог угоди — хай возять по п'ять гривень.

Востаннє вартість проїзду в автобусах, тролейбусах і маршрутках підвищували у Білій Церкві 23 січня 2018 року.

Подорожчання скасували

Кожні півгодини з Білої Церкви до Києва відправляється маршрутка. Проїзд коштує 60 грн. 24 листопада перевізники мали підняти вартість до 80 грн. Пояснили це здорожчанням паливно-мастильних матеріалів та збільшенням заробітної плати водіїв. Розмістили оголошення в автобусах, засобах масової інформації. Це обурило білоцерківців.

"Маршрутки — убиті, водії — грубіяни. За що платити більше?" — такі повідомлення надходили до чиновників і друкувались у соціальних мережах.

Подорожчання відклали. Востаннє ціни на проїзд за маршрутом "Київ — Біла Церква" зростали 5 жовтня 2017 року — з 50 до 60 гривень.

У вересні 2009 року проїзд від Білої Церкви до столиці коштував 15 грн.

Зараз ви читаєте новину «Проїзд у маршрутках подорожчає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають