Ексклюзиви
субота, 27 квітня 2019 23:08

"В Україні Пасху святкують із часів появи перших християн"

— Воскресіння Христове — це день, коли Христос переміг смерть. Це початок нового життя, в якому людина не помирає, а після земного відходу єднається зі Спасителем. Бо поєднана із ним таїнством хрещення, — говорить настоятель гайсинського храму Святого великомученика і цілителя Пантелеймона Ярослав Вольвин, 33 роки.

28 квітня православні святкуватимуть Великдень — найбільше християнське свято. Закінчується Великий піст, який тривав із 11 березня.

Великодню передує Страсний тиждень.

— Головне в Страсний тиждень — каятися і допомагати близьким. Розваги й повсякденну суєту слід залишити на потім, — продовжує отець Ярослав. — Це допоможе кожному з нас підготувати душу до зустрічі світлого Великодня.

Кожен день Страсного тижня по-своєму важливий. Велика п'ятниця особлива, бо в цей день Ісуса розіп'яли. Закінчується тиждень Великим Воскресінням — проводиться освячення пасок і крашанок, які є атрибутами Великодня. Святять ковбаси, сири та інші страви. У храмах після семиденного мовчання б'ють у дзвони — людям сповіщають про радість.

Важливою церемонією свята є богослужіння. Здійснюється з особливою урочистістю. Великим таїнством для християн залишається Благодатний Вогонь, що з'являється напередодні Пасхи (його щорічно виносять із Гробу Господнього в Єрусалимському храмі Воскресіння Христового. Церемонія проводиться у Велику суботу спільно грецьким Єрусалимським православним патріархатом та Єрусалимським патріархатом Вірменської апостольської церкви. — Газета) і від якого всі християни можуть запалити лампадки та свічки. На думку вірян і церковнослужителів, він свідчить про те, що Бог явив милість людям.

В Україні Пасху святкують із часів появи перших християн. Упродовж століть у процесі адаптування місцевих звичаїв, традицій, символізму та атрибутики Великдень набув колоритних і самобутніх рис. Він став частиною української культури. Є багато звичаїв та обрядів, яких дотримуємось і досі. Проте вони не мають прямого зв'язку з християнством.

У кожного з вірян Великдень асоціюється зі співом і привітанням: "Христос воскрес!" — "Воістину воскрес!"

Зараз ви читаєте новину «"В Україні Пасху святкують із часів появи перших християн"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають