Ексклюзиви
субота, 16 березня 2019 14:05

У Білоцерківському районі жодна громада досі не перейшла до Української церкви

За перехід до Православної церкви України проголосували 8 березня мешканці села Руде Село Володарського району на Київщині. Рішення прийняли майже одностайно.

У селі є Свято-Троїцький храм. Підпорядковувався Російській православній церкві в Україні.

— Представники РПЦ у день голосування намагалися повернути все у свої руки. Вранці до села приїхали багато мікроавтобусів із чужинцями. Люди відстояли своє і випровадили непроханих гостей, — каже Микола Гопайнич, 37 років, священик церкви Покрови Божої Матері у Білій Церкві.

Приїжджали, бо хотіли підтримати молитовно вірних Свято-Троїцької парафії, заявили у Білоцерківській єпархії РПЦ в Україні:

— Хотіли піддержати і настоятеля Ігоря Безоглюка. Його не пускають у храм. Виставили за двері разом із парафіянами, які дали життя храму та подвір'ю. Люди, які це зробили — не докладали жодних зусиль для його відновлення.

Після надання Українській церкві автокефалії до неї не перейшла жодна громада Білоцерківського району.

— Поки цього не сталося, — продовжує Микола Гопайнич. — Загалом, у районі маємо 13 священиків та 20 парафій. Ситуація стосовно кількості храмів із РПЦ приблизно однакова. А от у Білій Церкві ПЦУ, на жаль, у меншості.

Станом на 6 березня до ПЦУ перейшли 428 парафій по всій державі. У соцмережах люди пишуть, що в українських церквах значно побільшало прочан.

"Аби у Білоцерківському районі громади почали переходити, потрібне втручання влади. Білоцерківська єпархія Московського патріархату залякує віруючих і перешкоджає переходу до ПЦУ. Усі священики району агітують проти помісної церкви", — пише у соцмережі Іван Грамотний із Білої Церкви.

— У селах люди не спішать переходити до Православної церкви України. Мало цікавляться тим, що відбувається в країні — як фізично, так і духовно. Звикли до певної форми богослужінь і священика. Їх це поки влаштовує, — говорить голова правління білоцерківської громадської організації "Перший український батальйон військових капеланів" Руслан Бусько.

Із парафіянами треба працювати і наголошувати на тому, щоб вони замислювалися над духовним здоров'ям. Логічно пояснити, що духовний центр Московського патріархату перебуває в Росії. А вона — країна-агресор, окупант. І це дуже тісно пов'язано з політикою.

У священиків ПЦУ багато роботи. Про це мені на зустрічі в Києві сказав і митрополит Єпіфаній.

Зараз ви читаєте новину «У Білоцерківському районі жодна громада досі не перейшла до Української церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають