понеділок, 19 серпня 2019 10:39

Придбали нерухомість — подумайте про землю

Одним із чергових етапів розвитку бізнесу є перехід від використання орендованого приміщення до придбання власного. Питання, на які слід знайти відповіді — чи належно оформлені документи на приміщення, чи можна його використовувати для ведення господарської діяльності, чи оформлена під ним земельна ділянка? Тому на цьому етапі бізнес потребує своєчасної підтримки адвоката. Адже належна перевірка документів перед вчиненням нотаріальної угоди убереже від юридичних проблем.

Починають перевірку спеціалісти Адвокатського об'єднання "ХіТ" із підстав виникнення права власності у продавця. Особлива увага звертається не на наявність документа на власність, а на його суть і передумови такого набуття, адже саме там можуть бути приховані "скелети в шафі". Особливо це стосується майна, набутого від держави в порядку викупу чи приватизації.

Важлива також перевірка статусу земельної ділянки. По-перше, цільове призначення землі має відповідати призначенню нежитлового приміщення. По-друге, слід визначити розмір ділянки та її статус — приватизована, перебуває в оренді або тимчасовому користуванні, чи взагалі оформлене право власності або користування.

Це має значення, бо після придбання нежитлових приміщень власник автоматично стає користувачем землі і зобов'язаний сплачувати орендну плату або земельний податок, розмір якого встановлює орган місцевого самоврядування.

Які проблеми часто виникають при нарахуванні розміру орендної плати/земельного податку?

Перша — якщо нерухомість розташована на земельній ділянці, розмір якої не визначений, межі земельної ділянки не ­встановлені. В такому випадку орган місцевого самоврядування визначає розмір землі на власний розсуд, використовуючи архівні дані, що вже не актуальні. І виходить, що вам нараховують податок за земельну ділянку, розмір якої значно більший за ту, якою ви фактично користуєтеся.

Друга — ви користуєтеся земельною ділянкою на підставі договору оренди землі, термін дії якого закінчився, і вважаєте, що не маєте сплачувати орендну плату. Однак таку думку не підтримує законодавець, тому ваш обов'язок щодо сплати нікуди не дівається.

Також спірним питанням щодо нарахування оренди/податку є встановлення органом місцевого самоврядування розміру нормативно-грошової оцінки землі в межах населеного пункту. Досить часто така оцінка або взагалі відсутня, або вона затверджена із порушенням строків, і тому нарахування оренди/податку може порушувати права власника приміщення, з чим можна успішно боротися.

Цінуйте свій час і пам'ятайте пораду від Адвоката: "Навіть скупі люди витрачаються на адвоката — просто удвічі частіше".

Зараз ви читаєте новину «Придбали нерухомість — подумайте про землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають