субота, 07 вересня 2019 15:55

Найбільше першокласників — у Гайсинському районі

Автор: Ірина Мамрига
  Старшокласники гайсинського навчально-виховного ліцею йдуть поміж інших учнів з першокласниками. Ті дзвонять у дзвінок, який сповіщає про початок навчального року
Старшокласники гайсинського навчально-виховного ліцею йдуть поміж інших учнів з першокласниками. Ті дзвонять у дзвінок, який сповіщає про початок навчального року

День знань пройшов 1 вересня у більшості шкіл Немирівського, Гайсинського та Іллінецького районів. Із початком навчального року дітей вітали учителі та директори. Наступного дня в учнів почалися повноцінні уроки.

Найбільше першокласників цьогоріч у Гайсинському районі — 529. У Немирівському та Іллінецькому районах уперше до школи пішли 320 та 383 дітей відповідно.

У День знань Немирівський навчально-виховний комплекс №1 підтримав акцію "Благодійність замість квітів". Попросили не купувати букетів учителям, а віддати кошти важкохворим дітям. Встановили скриньку для збирання пожертв. Та багато школярів усе одно принесли квіти.

— Минулі роки тут була фотозона, — показує на скриньку місцева жителька Тетяна Довгань. — Я веду дитину вже у третій клас. Спершу збираємося у приміщенні, а потім будуть урочистості. Певно, за школою — біля нового стадіону. Там і останній дзвоник був.

О 09:00 учні виходять з класів та шикуються по двоє. Дівчинка років дев'яти починає плакати.

— Цього року набрали в школу аж чотири перших класи, — розповідає жінка з немовлям на руках. — Кабінет директора перелаштували під приміщення для одного з класів. Дуже гарні зараз кімнати для першокласників. На стінах малюнки. Усе кольорове та веселе. Ми прийшли підтримати мого племінника. У нього сьогодні великий день. Довго його чекав.

Ведуча свята вітає присутніх із початком нового навчального року. Під ритмічну музику називає імена вчителів та класи, які вони приймають.

— А тепер сюрприз для дітей, — говорить у мікрофон.

На вулицю виносять столик. На нього викладають банки, пробірки. Починаються хімічні досліди.

— Шуміло й гуло. Дим кільцями пускали. А потім як бахнуло! — каже другокласниця Ольга.

Урочистості тривають близько 40 хв. Після них присутні фотографуються біля стенду "Вітає рідна школа" та на сходах.

— Цього року гарно свято влаштували. Не потрібно було стояти струнко та слухати довгі промови чиновників, — каже батько чотирикласниці Юрій.

— Красиво. Скільки кольорів! Третій клас — жовтий, п'ятий — синій. А ще є блакитні, зелені, оранжеві, салатові й навіть фіолетові, — говорить чотирикласниця Марія. Стоїть на лінійці у гайсинській школі №6.

Цьогоріч до свята кожен клас отримав свій колір. Діти одяглися у відповідні футболки. У них зможуть ходити на навчання — замість шкільної форми. Вчителі й директорка Тетяна Вдовцова стоять у джинсах та яскраво-рожевих тенісках. Єдині, хто вбрані традиційно, — першокласники. У руках тримають червоні прапорці.

— У кольорових футболках було багато дітей. Вийшло гарно, яскраво, — говорить директорка Тетяна Вдовцова, 59 років.

Святкування починається з танцю найменших школярів з учителями. До них приєднуються одинадцятикласники. Після завершення лунає гімн України. Урочистості завершуються, коли лунає перший дзвоник.

— Шкода, що забрали Дошку пошани, — каже мама третьокласника Ольга, 34 роки. — Я сама в цій школі навчалась, і в деякі роки мій портрет висів на почесному місці.

В Іллінецькому державному аграрному університеті День знань організували 2 вересня. Студентів вітали заступник голови районної ради Віктор Нечипоренко, директор вишу Василь Пандус, міський голова Володимир Ящук. Також заступник голови райдержадміністрації Валентина Поїзд.

Урочистості тривали з півгодини в актовій залі університету. 118 першокурсникам викладачі вручили студентські квитки, залікову книжку та символічний ключ до знань.

До третього класу не ставитимуть оцінок

Цьогоріч запустили черговий етап реформи середньої освіти — "Нова українська школа". Найбільше змін стосуються учнів молодших класів.

Усіх першокласників зарахували до шкіл за місцем реєстрації. Їм до третього класу не ставитимуть оцінок, а замість табелів видаватимуть "Свідоцтво досягнень учня". Передбачено чотири рівні оцінювання: "має значні успіхи", "демонструє помітний прогрес", "досягає результатів за допомогою вчителя", "потребує значної уваги і допомоги".

Першокласникам учителі подаватимуть матеріал за допомогою спеціальних ігор.

Також із цього року скасовано обов'язкову шкільну форму.

Зараз ви читаєте новину «Найбільше першокласників — у Гайсинському районі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають