середа, 19 грудня 2018 00:47

Горбатий міст відкриють за три тижні

Автор: ФОТО НАДАНЕ ГЕННАДІЄМ КАЛЯФІЦЬКИМ
  Горбатий міст на дорозі до райцентру Сквира з травня 2018 року ремонтує азербайджанська компанія ”Алке Іншаат Санайе Ве Тіджарет”
Горбатий міст на дорозі до райцентру Сквира з травня 2018 року ремонтує азербайджанська компанія ”Алке Іншаат Санайе Ве Тіджарет”

Наприкінці грудня у Білій Церкві відкриють відремонтований Горбатий міст. Буде ширший, міцніший, із пішохідною зоною, ліхтарями й водовідводами. Реконструкція коштувала місту майже 29,5 млн грн.

— Зовні міст не стане кардинально іншим, — каже міський голова Білої Церкви 49-річний Геннадій Дикий. — Це ж реконструкція, а не будівництво. Але матиме широкий насип, сучасні водовідводи, огорожі, смугу для пішоходів.

Горбатий міст звели на вул. Сквирське шосе у 1940-х. Стоїть на дорозі до райцентру Сквира. З початку 2000-х є об'єктом підвищеної небезпеки — опори, прогони й покриття мосту почали розсипатися. На ньому ледь розминалися дві вантажівки.

На початку 2018 року міська влада провела тендер на реконструкцію. Його виграла азербайджанська компанія "Алке Іншаат Санайе Ве Тіджарет". Вона понад 10 років лагодить магістралі, транспортні розв'язки, зрошувальні системи. Проектно-кошторисна документація обійшлась у 416,5 тис. грн, ремонт — у 29 млн грн. Роботи почали у травні.

— Складність полягає в тому, що під мостом — залізничні колії з високовольтними лініями, — каже 56-річний Олег Савченко, директор міського житлово-комунального господарства. — Укрзалізниця робила технологічні вікна — відключала струм на 6 годин. Але майже 4 години з них робітники збирали й розбирали риштування.

Горбатий міст став завширшки 11,68 м. Має дві смуги руху по 3,25 м, півметрові смуги безпеки, пішохідні переходи завширшки 1,25 м. Робітники залили бетонне покриття, зміцнили опори та прогін мосту, облаштували зливоприймальні колодязі.

— Ремонтники дали 10-річну гарантію. Ресурс мосту до наступного капремонту — до 50 років, — продовжує Олег Іванович. — Головне — він не матиме обмежень по навантаженню. Якщо одночасно заїдуть чотири вантажівки по 40 тонн кожна — запас міцності ще залишиться.

Зранку 15 листопада Горбатий міст перекритий бетонними блоками. У центрі стоїть зелений кіоск із написом "Державна лотерея". Земляні насипи навколо розмив дощ.

— Краще не лізь у те болото, — попереджають робітники. Їх майже два десятки.

Зверху стигне бетонне перекриття, ще в опалубці. З нього стирчить арматура діаметром 18 мм. Видно склад мосту — метал, бетон, щебінь, труби.

— Техніка належить азербайджанській компанії, — працівники показують на два трактори, екскаватор, каток і вантажівку КрАЗ. Також — свої інструменти. — Працюємо по шість днів на тиждень. Платять — скільки зробив. Вистачає.

Майже всі робітники й представники компанії-забудовника — місцеві.

Перед мостом розвертаються поодинокі водії, які забули про ремонт.

— Щодня їду на роботу і роблю крюк, — нарікає 45-річний Дмитро Корнич. — Туди й назад — зайві 20 кілометрів. Плюс — стою в пробці, палю бензин. Мені цей ремонт обходиться у 100 гривень на день і годину часу. Кожен ранок — тянучки, як у Києві. В жовтні було геть погано. Вулиця Першотравнева заставлена фурами, черга до елеватора розтяглась на кілометр. Об'їхати не можна.

— Куди вони діли бруківку? — каже таксист 37-річний Олег Різник. — Нею був встелений міст і насипи біля нього. Вирізана з каменю, рівнесенька, відшліфована колесами. Нею можна б викласти якусь алею.

Люди скаржаться, що роботи тривають надто довго.

— У Києві ремонтували міст на Одеській площі, — продовжує Олег Різник. — За наш більший у разів п'ять, на шість смуг, купа з'їздів. Зробили за три місяці. А з цим возяться півроку. Я за цей час намотав скільки зайвих кілометрів.

У пішохідний міст вклали 199 980 гривень

Підприємство "Агач" завершило ремонт пішоходного мосту через річку Рось на вул. Василя Стуса. Витратили 199 980 грн.

— Спасибі, що відремонтували. Але чому не зробили цього влітку, коли в дітей канікули? — каже російською 51-річна Алла Клименко. — Для нас цей міст — дорога життя. Я мешкаю біля санаторію "Діброва", а на другому березі — школа, супермаркет, лікарня. На автобусі це — 10-кілометровий гак. Дорога туди й назад для родини коштує 50 гривень, не всі маршрутки у нас стають.

Дерев'яний міст через Рось звели 1984 року військові під час навчань. 2012‑го його визнали аварійним. Ремонтувати почали 21 вересня цьогоріч.

— Шкода, що немає сходинок, як раніше (перехід зроблений у формі пандуса, без сходів. — Газета), — говорить Алла Борисівна.

Зараз ви читаєте новину «Горбатий міст відкриють за три тижні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають