Ексклюзиви
субота, 04 травня 2019 23:17

Церква негативно ставиться до принесення на кладовище штучних квітів

— Перший тиждень після Великодня іменується Світлим. Він завершується поминанням близьких і рідних, які відійшли у вічне життя, — говорить настоятель храму Святого великомученика і цілителя Пантелеймона в Гайсині отець Ярослав Вольвин, 33 роки. — У цей період у кожного з нас настає пасхальна радість, людина торжествує. Поминання не несе в собі смутку, печалі й тривоги, навпаки — вістує про перемогу Христа над смертю. Люди несуть на кладовище печиво, солодощі, паску, крашанки та квіти — тим самим діляться з померлими своєю радістю.

Люди почали забувати, що Провідна неділя — це не світський раут, а тиха молитва за померлими, — каже настоятель храму. — У цей день ми вшановуємо пам'ять про близьких, а не влаштовуємо конкурс на дорожчий букет. Практика прикрашання могил пластиковими квітами не має жодного церковного чи богословського обґрунтування. Церква негативно ставиться до принесення на кладовище штучних квітів. Люди заглибилися більше в зовнішнє, ніж у духовне. Зрозуміло, що кожен бажає прикрасити могилку, але варто пам'ятати: померлі не потребують матеріальних і тлінних речей. Вони потребують молитви й людської духовної радості.

— Цього року люди на кладовище купують переважно живі квіти, — розповідає продавець Галина, 65 років. — Серед них вербена, маргаритки, незабудки, аурум. Чорнобривці беруть рідше. Один кущик коштує десять гривень. Беруть 5–6 штук. Хто як може собі дозволити. На могили переважно купують парну кількість. Штучних квітів майже не беруть, ціни на них — від 10 до 60 гривень.

Поминальні дні в Гайсині пройдуть 4 та 5 травня.

Зараз ви читаєте новину «Церква негативно ставиться до принесення на кладовище штучних квітів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають