Ексклюзиви
субота, 09 березня 2019 16:59

"Вийде густувате тісто, в яке додаю окріп"

Автор: Ольга Стенько
  У полтавському кафе ”Опен Кічен” кухар Юлія Котляр готує млинці з карамелізованим бананом. Подають з кулькою морозива
У полтавському кафе ”Опен Кічен” кухар Юлія Котляр готує млинці з карамелізованим бананом. Подають з кулькою морозива

Млинці на Масляну символізують сонце

Цьогоріч Масляну святкують

із 4 по 10 березня. 11 березня розпочинається Великий піст перед

Великоднем.

Обрядами та гучними розвагами люди вітають прихід весни та зародження нового життя. Веселощі пояснюють тим, що Масляний тиждень передує Великому посту, часу стриманої поведінки й обмежень. Люди намагаються досхочу навеселитися та наїстися млинців.

Цей тиждень ще називають Сирним. М'ясо їсти вже не можна, а сир, яйця, молоко і масло — головні продукти, з яких готують частування на Масляну. З традицій чи не найголовнішою вважається випікання млинців. Круглий, рум'яний, гарячий млинець символізує Сонце.

Крім млинців, на Масляну заведено готувати оладки, пироги, вареники, сирники, пампушки, булочки та іншу випічку. На Прощену неділю, останню перед Великим постом, головна страва на столі — яєчня.

Кожна господиня має свій секрет млинців із гречаного чи пшеничного борошна. Млинці печуть великі й малі, подають із маслом або сметаною. Кладуть різні начинки — сир, гриби, рибу, мед або варення. Вважають, що перший млинець потрібно віддати бідним, аби вони пом'янули померлих родичів.

Власним рецептом млинців поділилася професійний кухар із 7-річним досвідом Юлія Котляр, 28 років. Працює в полтавському кафе "Опен Кічен".

— У нас вдома завжди так готували млинці. Я навчилася від своєї матері, та — від своєї, — розповідає Юлія. — Рецепт тіста: півлітра молока, чотири великі яйця, чотири столові ложки цукру без верху, дрібка солі, столова ложка олії, 100 мілілітрів окропу, борошно. В мисці вінчиком збиваю яйця з цукром та сіллю. Вливаю молоко. Мішаючи, досипаю борошно до консистенції густої сметани. Важко сказати, скільки це за вагою, треба відчувати. Вийде густувате тісто, в яке потім додаю окріп. Розмішую і проціджую, щоб було однорідне, без грудок. Вливаю олію, перемішую і залишаю хвилин на 20. Потім ще раз колочу і печу млинці.

— Пательню злегка змащую олією лише один раз. На добре розігріту сковорідку виливаю ополоником невелику кількість тіста, розподіляю рівномірним шаром. Як млинець стане знизу рум'яним — перевертаю, — каже Юлія.

Складає млинці гіркою на тарілку. Вони яскраво-жовті.

— Увесь секрет у яйцях. Перепробували від різних виробників. Домашні купувати не дозволяють санітарні норми, беремо лише фабричні. Зупинили свій вибір на яйцях Стасівської птахофабрики, — говорить власниця кафе Мирослава Вовк, 47 років.

У млинці загортають заздалегідь підготовлену начинку.

— Зазвичай роблю млинці, які в нас у меню — з куркою та грибами, лососем і м'яким сиром, солодкі — із сиром та родзинками, з карамелізованим яблуком чи бананом, — Юлія розкладає на столі потрібні продукти. — Начинку з фруктів готують перед подачею страви. Для неї треба середній банан, 20 грамів вершкового масла, дві столові ложки карамельного топінгу. Для прикрашання — вершкове морозиво, апельсин, ягідний і шоколадний сироп, цукрова пудра і мелена кориця.

— Розігріваємо пательню, розтоплюємо масло. Додаємо порізаний великими кубиками банан. Тушкуємо 2 хвилини. Банан має змінити колір і консистенцію. Додаємо карамельний соус. Тримаємо ще 2 хвилини на вогні, помішуючи.

Млинці з начинкою згортає конвертом. Притрушує цукровою пудрою і корицею. На тарілку кладе два тонкі кружальця апельсина, на них — кульку морозива, прикрашає сиропом.

Зараз ви читаєте новину «"Вийде густувате тісто, в яке додаю окріп"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають