субота, 13 квітня 2019 16:03

Стерилізують 670 бродячих собак
5

— Днями тата вкусила собака на Леваневського. Підбігла непомітно, не гарчала. Батько на стаціонарі в лікарні. Завтра третій укол робитимуть, — каже білоцерківка 30-річна Ярослава Ліпніцька. — Сусіди кажуть, що собака агресивна, бо в неї цуценята в підвалі. Не скажена.

— У дворі на Піщаному масиві, де я жила, сучка привела потомство. До них прибилися ще 10 собак. Гавкали з ранку до ночі. Поки були цуценятами — до людей не лізли. А через три місяці ці тварюки почали плигати на жителів масиву, — розказує 27-річна Валентина Болон. — Одного вечора гуляла з сином. М'яч для настільного тенісу закотився до них у зграю. Вони його розірвали, а потім почали скавчати до малого. Кобель загнав дитину до стіни під'їзду. Собаки обступили. Я відламала гілку, почала махати. Вцепився собака. У паніці кричала на весь двір. Розігнали чоловіки. Дитина боялася виходити на вулицю. Через цих собак винайняла частину будинку на Посьолку.

Автор: Катерина Пеклін
  У державній ветлікарні Білої Церкви є ізолятор-перетримувач тварин до і після стерилізації. Цьогоріч уже простерилізували 68 собак. Тримають до повного загоєння швів
У державній ветлікарні Білої Церкви є ізолятор-перетримувач тварин до і після стерилізації. Цьогоріч уже простерилізували 68 собак. Тримають до повного загоєння швів

У Білій Церкві близько 800 безпритульних собак. Бігають зграями, періодично нападають на перехожих. Комунальники частково виловлюють псів та стерилізують. Міська влада планує збудувати притулок для тварин. Однак коли почнуться роботи — невідомо.

— Вилов, стерилізацію і щеплення собак від сказу проводить Білоцерківська міська державна ветлікарня. На тендерних умовах цьогоріч запланували вилов 670 собак, — каже начальник міського управління Держпродспроживслужби в Київській області Володимир Вовкотруб, 42 роки. — Фінансування ведеться з міського бюджету щомісяця, за фактом відлову. Маємо налагоджену співправцю з ЖКГ і волонтерами міста на чолі з Наталією Терещенко.

Повідомити про необхідність стерилізації пса можна в управління житлово-комунального господарства, ветлікарню на вул. Товарній, 27. На заявку виїжджає бригада з відлову тварин.

— Собаку доставляють до лікарні. Оглядають. Потім стерилізують і щеплять проти сказу. Чіпляють бірку. Щороку іншого кольору. За кожною стерилізованою твариною закріплюють волонтерів, які намагаються її прилаштувати, — додає Володимир Вовкотруб.

Автор: Катерина Пеклін
  Якщо безпритульна тварина з біркою — вона щеплена проти сказу. Щороку іншого кольору, щоб ідентифікувати рік щеплення.
Якщо безпритульна тварина з біркою — вона щеплена проти сказу. Щороку іншого кольору, щоб ідентифікувати рік щеплення.

Найбільше бродячих псів на масиві Таращанському і Леваневського, вул. Петра Лебединцева (колишня Піонерська). Багато собак скупчується біля ринків та в місцях стихійної торгівлі, де є залишки їжі.

— Селяни також викидають тварин на околицях міста. А вони йдуть до населеного пункту у пошуках прихистку, — каже начальник білоцерківської ветеринарної лікарні Анатолій Залотаренко, 47 років. — Особисто бачив, як на центральному автовокзалі бабуся в одній руці тримала торбу з молоком на продаж, а в другій — тряпчану сумку з цуциками. Висипала їх, як непотріб і пішла. І що ти зробиш? Люди часто не замислюються над наслідками.

Із початку року в Білій Церкві зафіксували 123 укуси. 73 рази людей хапали домашні пси і 50 — бродячі. Раніше безпритульні тварини нападали на містян частіше за свійських.

Кожна домашня тварина має бути зареєстрована в базі і мати медальйон зі спеціальним кодом. Його сканують за допомогою смартфона. Завдяки цьому через базу можна відслідкувати місцезнаходження тварини. Клінічний огляд і реєстрація тварини вартують 113 грн. Чіп і жетон видають безоплатно.

— Ми в курсі щодо нападу собаки на Леваневського. За нею слідкуємо 10 днів. Після звернення людини у травмпункт до нас прийшла оборотна картка з лабораторного центру. Сучку зараз стерилізувати не можна. Вона годує. Поки що варто оминати тварину. Якби був притулок, помістили б її туди разом із цуциками, — продовжує Анатолій Залотаренко. — Загалом, собак стало менше. Це переваги стерилізації. Якби не села, ми б навели порядок за п'ять років і ліквідували позаплановий наплід.

З лютого і до 8 квітня у ветлікарню привезли 73 собаки. 68 уже простерилізували. Тварин тримають у спеціальному ізоляторі-перетримувачі. Тут вони можуть перебувати до 10 днів, поки не загояться шви. Якщо за цей час тварині не знайдуть господаря і вона не агресивна, то її чіпують, вносять в електронну базу, фотографують і повертають на місце відлову. На сайті bcdjkg.org лишають дані тварини.

Автор: Катерина Пеклін
  В державній вет. лікарні є ізолятор-перетримувач тимчасового утримання тварин перед і після операцій
В державній вет. лікарні є ізолятор-перетримувач тимчасового утримання тварин перед і після операцій

— Ми подали на конкурс Державного фонду регіонального розвитку проект з будівництва притулку для тварин, який підготував департамент житлово-комунального господарства. Навесні має зібратися комісія, щоб його оцінити, — каже Олександр Прилуцький, директор Агенції стратегічного розвитку Білої Церкви.

Кошторисна вартість на 30 листопада 2018-го становила 38 млн 142 тис. грн. 20% суми готові виділити з міського бюджету.

— Ми виготовили пілотний проект у цілому для міста і населених пунктів навколишньої 30-кілометрової зони, — продовжує. — Під притулок відвели земельну ділянку. Вміщатиме 200–300 тварин. Передбачають будівництво двох корпусів, закритих вольєрів, приміщень для огляду і миття.

— Щоб зробити мінімум робіт — поставити клітки, облаштувати пункт прийому, треба 2,5 мільйони. Будемо звертатись до депутатів, щоб виділили цю суму, — каже 43-річна Альона Колотницька, начальник управління благоустрою та екології. — Працюватиме заклад як місце тимчасового перебування. Собаки не мають жити весь час у клітці. Вони асоціалізуються. Будемо намагатись прилаштувати, знайти їм власників.

— Будівництво притулку не зменшить кількість безпритульних тварин. Для цього міська влада повинна в обов'язковому порядку взяти під контроль процес стерилізації всіх домашніх улюбленців, — говорить зоозахисниця і волонтерка Наталія Терещенко, 46 років. — Примусово, з накладенням штрафу на власників треба змусити стерилізувати собак, що не мають родоводу. Тільки так їх може стати менше. Мені іноді дзвонять і говорять: "Ось ми переїжджаємо з приватного будинку в квартиру, заберіть у нас собаку". Та поки я шукала прихисток для тварини, її вже викинули надвір. Ми забуваємо, що це не пиріжок з м'ясом, який можна швидко комусь віддати.

Автор: Катерина Пеклін
  Собаки, що відловлюються для стерилізації, перебувають на перетримці до 10 днів. Поки не загоється всі шви
Собаки, що відловлюються для стерилізації, перебувають на перетримці до 10 днів. Поки не загоється всі шви

— Потрібно створити чіткі інструкції контролю за безпритульними і домашніми псами, — каже доктор ветеринарних наук Василь Козій. Два роки жив у США. — За кордоном усі щеплять своїх улюбленців. Ніхто не виганяє їх на вулицю, можуть тільки загубитися. Безпритульних собак майже немає. А за тими, що є — ведуть контроль. У нас немає нормального бачення цього. Мало прищепити безпритульного пса і відпустити. Вони знову збираються в зграї і поводяться агресивно. Потрібен притулок і догляд ветеринара.

Торік у міській поліції склали дев'ять протоколів на власників собак, які покусали людей. Із початку цього року — три.

6–10–23, 6–53–34 — телефони, за якими можна повідомляти про місце скупчення тварин чи про їхню агресію.

Не можна тікати і робити різкі рухи

— Якщо на вас напала собака — не панікуйте. Тварини відчувають страх. Лишайтеся спокійними, як би важко не було. Не махайте руками, бо це провокує тварин на агресію. Не біжіть і не робіть різкі рухи. Найкраще завмерти. По можливості притиснутися спиною до стіни чи дерева. Спробуйте твердо скомандувати — "стояти!", "місце!", "фу!", — каже білоцерківський кінолог Валерій Верещагін, 59 років.

— Запам'ятайте, погляд собаки завжди спрямований у місце, яке вона хоче вкусити. Приймайте напад собаки, стоячи

не лицем, а розвернувшись боком. Захистіть горло, притиснувши підборіддя до шиї. Виставте вперед руку і підставте під її пащу сумку чи згорнуту куртку. Підручними засобами можуть бути палиці, каміння, сумка або парасолька. Міцно тримайте їх перед собою і дайте тварині вчепитися в момент атаки. Уникайте собачих зграй на ранкових пробіжках і катанні на велосипеді. Іноді досить зупинитися, щоб пес припинив напад. Придбайте електрошокер. Тварин відлякує навіть його звук.

Зараз ви читаєте новину «Стерилізують 670 бродячих собак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають