неділя, 17 лютого 2019 00:38

"Син мріє піти на атракціони, покататися на американських гірках"

Автор: фото із соцмережі ”фейсбук”
  7-річний Артем Могила хворіє на гострий лімфобластний лейкоз. Потребує пересадки кісткового мозку. На операцію треба 125 тисяч євро
7-річний Артем Могила хворіє на гострий лімфобластний лейкоз. Потребує пересадки кісткового мозку. На операцію треба 125 тисяч євро

7 лютого в Розсошенській гімназії провели благодійний ярмарок. Продавали випічку, солодощі, саморобки. Кошти збирали для 7-річного Артема Могили. Він хворіє на гострий лімфобластний лейкоз. Потребує термінової пересадки кісткового мозку. На операцію треба 125 тис. євро.

Ярмарок організувала Щербанівська громада, куди входять Розсошенці, та сусідка сім'ї 45-річна Олена Лазоренко. Гімназія надала приміщення. Учні з батьками та волонтери принесли випічку, фрукти, цукерки, торти. Встановили скрині для пожертв.

— Маю досвід у волонтерстві. Розклеювала оголошення про благодійний ярмарок по всьому селу. У соціальних мережах по сто разів робила репости. Залучили й місцевих підприємців. Вони надали свої товари для продажу, — каже 35-річна Оксана Гурцева, начальник інформаційного відділу Щербанівської ОТГ.

Біля скрині із грошима в захисній медичній пов'язці стоїть мати Артема, 40-річна Світлана Могила.

— Артем мав би піти в перший клас Розсошенської гімназії, але в нього стався рецидив. Хворіє з 2015 року. Тоді почала стрибати температура із 37 до 38 градусів, з'явилися синці на ногах, була діарея. Подумали, що грип чи ГРВІ. Але за тиждень не минулося. Пішли робити загальний аналіз крові. І жахнулися, — говорить Світлана Могила. — З 11 лютого починаємо сьомий курс протирецидивної хіміотерапії. Протягом тижня ставитимуть по чотири крапельниці на день. Після курсу в синочка болять ніжки, ручки, спинка, нудить. Мучають головні болі. Зрештою, маємо зробити пересадку кісткового мозку, ще й від нерідного донора. Шукатимемо в міжнародній базі. Спершу треба провести типування на генетичну сумісність. Знайшли клініку в італійській Вероні. Тамтешні лікарі обіцяють знайти донора. Аналіз коштує 5 тисяч євро. З них понад 2 200 вже допомогли зібрати односельці.

— Пересадку потрібно зробити якомога швидше. Оскільки після наступного рецидиву шанси вижити зменшуються, — продовжує. — Ми довгий час справлялися з недугою власними силами. Продали автомобіль. Але тепер сума на операцію непідйомна. Будемо раді всякій допомозі.

Артем після хвороби змінився. Став замкнутим.

— Синок був любвіобільним. Через забор перелазив до дівчат у сусідній двір, бігав із хлопцями у футбол. Любив доглядати за курчатами, годував, грався з ними. Зараз не виходить навіть у коридор лікарні, бо можуть впасти лейкоцити й тромбоцити. Єдина розвага — телефон та інтернет. Брат Вадим скачує йому ігри. Із друзів до Артема приходить Кирило Вишневський. Артем сумує за товаришами, мов у тюрмі зачинений. Здружився із онколікарем Ольгою Скалянською. Вона його обнімає, як рідну дитину. Дала прізвисько Хом'ячок, — продовжує Світлана Могила.

— Уся рідня підбадьорює Артемка. Особливо брат Вадим. Як був рецидив — плакав. Ходимо час від часу молитися до Горбанівської церкви. Ставимо свічки за здравіє, замовляли сорокоуст, — витирає сльози. — Син мріє піти в парк на атракціони. Покататися на американських гірках.

Учні по черзі підходять до скрині, кладуть гроші.

— Переживаємо за Артема. Хочемо, щоб одужав скоріше. Щодня кладемо до скрині 5 чи 10 гривень. Хоч не багато, але з кожного потроху — і буде діло, — говорить 14-річна Карина Місяць, учениця дев'ятого класу.

На ярмарок приїхали школярі з Тахтаулівського навчально-виховного комплексу. Привезли випічку та речі ручної роботи. 16-річна Юлія Романова щойно продала пиріжок за 10 грн.

— Рогалики з повидлом продаємо по 15 гривень, пиріжки із картоплею — по 10. Булочки у вигляді зайчиків коштують 15. Зранку було до сотні випічки. Всі гроші віддамо на лікування хлопчику, — каже Юлія.

На ярмарку зібрали 38 тис. грн. Організатори планують провести подібні заходи в усіх школах Щербанівської громади.

Живе родина у Розсошенцях у приватному будинку. Світлана працює медсестрою на Полтавській обласній станції

переливання крові. Її чоловік 44-річний Анатолій Могила — на сезонних роботах. Мають ще сина 19-річного Вадима. Навчається в Полтавському електротехнічному коледжі.

Допомогти родині можна фінансово. Карта Приватбанку: 5168742700408986 (Могила Анатолій Григорович)

Зараз ви читаєте новину «"Син мріє піти на атракціони, покататися на американських гірках"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають