субота, 16 лютого 2019 23:10

"Предки українською кухнею лікувалися. Знали, якою стравою долати недуг"

Автор: ФОТО з власного архіву Юрія Ковтуненка
  Юрій Ковтуненко готує із семи років. Був куховаром на флоті. Працював шеф-кухарем українського ресторану в Литві
Юрій Ковтуненко готує із семи років. Був куховаром на флоті. Працював шеф-кухарем українського ресторану в Литві

Білоцерківець 58-річний Юрій Ковтуненко збирає і колекціонує рецепти стародавніх українських страв. Планує відкрити музей національної кухні. Там відвідувачі зможуть готувати їжу пращурів, куштувати її.

— Музей буде як ресторан. Гості збиватимуть масло в ступі, як це робили в давнину. Пектимуть у печі хліб за стародавніми рецептами, — каже Юрій. — Я вивчав кухню козацтва. Січовики любили їсти гарбуз, пшоно, перлову крупу, бобові. З буряка юшку варили. Запечені цукрові буряки вживали як десерт. Куліш у глиняних горщиках — традиційна наша страва. На свята козаки запікали ціле свиняче або коров'яче стегно у великому деку. У них було багато спецій.

Предки українською кухнею лікувалися. Знали, якою стравою здолати недуг. Харчування було збалансованим і корисним. Вирощували щирицю, яка має цілющі властивості. З неї виготовляли олію, борошно, голубці. Петро І заборонив сіяти. У кого знаходили рослину — карали.

Юрій Ковтуненко працював у Литві. Був шеф-кухарем в українському ресторані "Добра хата" в місті Клайпеда. Кожні три місяці приїжджав додому.

— Якось в Італії на індійському фестивалі приготував борщ і струдлі з маком. Індуси сказали, що від моїх страв розкривається серце.

Готує з дитинства. У 7 років варив цукерки. Розтоплював на сковорідці цукор, додавав мак. Вирізав палички, щоб зробити льодяник. Пригощав солодощами друзів, коли пасли корів.

— Жили бідно. Мати пережила два голодомори. Завжди говорила, що не треба вчитись, треба йти працювати. Тоді буде їжа, — згадує Юрій. — Сама працювала на полі, полола буряки. Батько хворів. Усе господарство після четвертого класу було на мені.

Служив на флоті поблизу Владивостока. Одного разу приготував обід за куховара, який покинув частину без дозволу. Усім сподобалось. Хлопця відіслали у штаб навчатись на кухаря.

— Моя авторська страва — "Трипільське сонечко". Схоже на пельмені, але у формі хреста із загнутими під кутом краями. Такий знак є у трипільській культурі. Означає корінь життя, пробудження енергії.

Чоловіка запрошують готувати на весіллях та днях села. Найбільше варив на сім тисяч людей.

Юрій 30 років одружений із Валентиною Ковтуненко. Мають трьох дітей — Олександра, Марину та Дарину. Онуків Давіда, Каріну і Поліну.

Зараз ви читаєте новину «"Предки українською кухнею лікувалися. Знали, якою стравою долати недуг"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають