вівторок, 25 грудня 2018 23:55

"Платитиму працівнику 12 тисяч гривень. Аби лиш йому було цікаво"

— На війні відчув, що не хочу працювати на когось. Повернувся, таки вийшов на роботу. Вистачило на тиждень, — каже білоцерківець 42-річний Павло Балабуха, власник майстерні "Пан Кокос".

Виготовляє з фанери і кокосових горіхів іграшки та предмети декору. Має фах зварювальника. 2014-го пішов добровольцем в АТО. Служив у 44-й артилерійській бригаді.

— Ще до війни захоплювався різьбленням по дереву, — згадує. — Виготовляв підсвічники, прикраси, іграшки.

Після демобілізації пройшов курси бізнесу. Написав план роботи майстерні-магазину. Зареєструвався у проекті "Разом.Гоу". Там волонтери допомагають тим, хто хоче відкрити власну справу. Отримав 30 тис. грн.

— Купив за 8 тисяч лобзика, дриль і шліфувальну машинку. І почав працювати у гаражі, — говорить Павло Балабуха. — Пізніше докупив кращого лобзика, за 14 тисяч.

Працює по 13 год. на добу.

— Використовую меблеву фанеру й кокоси, — продовжує. — Їх купую в супермаркеті. Один горіх вибираю 10 хвилин. Мені потрібна лише шкаралупа.

З дружиною 43-річною Світланою виховують сина 20-річного Андрія й доньку Анну, 14 років. Дружина працює в соціальній службі. Після роботи допомагає чоловіку.

— Вона в мене за менеджера, бухгалтера й помічника, — каже Павло. — Ми разом 21 рік. Син змалку цікавиться динозаврами. Знає такі види, що я і не вимовлю. Хоче бути хірургом, навчається у Національному медичному університеті імені Олександра Богомольця в Києві. Донька мріє стати ветеринаром.

Павло Балабуха продає вироби через інтернет-магазин і ярмарки. Планує відкрити в місті магазин-майстерню. Там люди спостерігатимуть за виготовленням їхнього замовлення. Зможуть допомагати майстру.

— Ідеї виробів вигадую сам, — розповідає. — Навіть не скажу, скільки за місяць їх виготовляю. Усі різні за складністю. Найпопулярніший — пазл "Їжак" — не має шаблона. Кожен виходить інший. Завбільшки 35 на 20 сантиметрів. Роблю його 6 годин. Продаю за 450 гривень.

Середня ціна дерев'яної іграшки — 250–300 грн.

— Хочу, щоб мінімальний дохід на день був 800–1000 гривень. Для цього треба більше виготовляти. Поки що працюю сам. Планую знайти ще одного майстра. Платитиму йому 12 тисяч гривень. Головне — щоб було цікаво, а не працював лише заради грошей.

Зараз Павло Балабуха майструє різдвяну зірку для школи і будку для собаки. Її замовив господар, який має інвалідність.

— За роботу гроші не візьму — тільки за матеріали, — каже.

Зараз ви читаєте новину «"Платитиму працівнику 12 тисяч гривень. Аби лиш йому було цікаво"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають