Ексклюзиви
субота, 24 серпня 2019 13:20

Наступного року хліб подорожчає мінімально

На Полтавщині зібрали урожай пшениці, ячменю, жита, вівса й гороху. Намолотили понад 1,5 млн т зернобобових на 342,2 тис. га. Найбільше озимої пшениці — понад 1 млн 133 тис. т.

Лідером з урожайності став Машівський район, де з 1 га збирали в середньому 56,9 ц зерна. Далі — Новосанжарський і Карлівський, де намолотили 53,2 та 52,9 ц із га відповідно.

— Негоди, коли навесні щось вимерзає, а влітку висихає чи град б'є — цьогоріч не було, — каже заступник директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олег Палій, 55 ­років. — Весна була м'яка. Аграрії підживили озимі, внесли міндобрива. І отримали непогані результати. Середня врожайність становить 50 центнерів. Із кожного гектара збирали на тонну більше, ніж торік. 85 відсотків зібраного зерна — продовольче. Тому в нас не буде проблем із забезпеченням області. 180 тисяч тонн піде для хлібопечення, виробництва макаронних виробів. Із цього зерна буде й борошно. Є що засипати і на посів наступного року.

Завдяки гарному урожаю не має підстав для значного підвищення цін на хліб 2020-го.

— Адміністративного впливу на ціну продукції у нас ­немає. Її контролює ринок. Та якщо й буде зростання, максимум на 3–5 відсотків. Через підвищення цін на енергоносії та інші складові, — веде далі Олег Борисович. — Жита у нас сіють небагато. Але достатньо для потреб регіону.

Полтавське зерно продають в інші області й за кордон. Влада контролює продажі, аби не допустити його нестачі у своєму регіоні, додає чиновник:

— Полтавщина декілька років посідає одне з перших місць за врожаєм зернових, включаючи кукурудзу (ще не почали збирати. — Газета). Її в нас сіють найбільше в країні — понад півмільйона гектарів. На другому місці за обсягом вирощування йде озима пшениця, на третьому — соя. Її тільки розпочали збирати. За прогнозами, врожай також буде хороший. Вирощуємо просо та гречку. Якщо погода не ускладниться, урожай останньої буде на рівні минулого року. Потреби області покриє. В магазинах ціна не зросте.

Цьогорічне літо сприяє й гарному урожаю овочів. Але Полтавська область не вирощує їх багато, додає:

— Овочі садять переважно в приватному секторі. Там нарощують господарства, збільшують площі посівів. Урожай картоплі буде нормальний.

Цьогоріч були сприятливі умови для зернових культур, але температурні стрибки негативно вплинули на врожай пізніх яблук та абрикосів, кажуть фермери.

— Заливали дощі навесні, потім було похолодання, а далі — літня спека. Це позначилося на певних культурах. Дерева, що рано відцвіли — вишня, слива, ранні яблука — дали стабільний урожай. Проблеми були при пізнішому цвітінні, коли прийшло похолодання і не було запилення, — говорить голова Асоціації фермерів і землевласників Полтавщини Василь Бурлака, 61 рік. — Для винограду рік хороший. У Шишацькому, Машівському і Карлівському районах є великі площі під виноградниками.

Василь Михайлович має фермерські господарства із вирощування овочів у Полтавському районі.

— З року в рік займаємося кавунами, огірками, помідорами, картоплею, перцем, столовим буряком, — продовжує. — Цьогоріч фітофтора (хвороба рослин грибкового походження. — Газета) на помідорах сплош і рядом. Огірки після дощу посохли й пропали. Кавуни — рясні, але сохнуть. Причина цього в перепаді температур. Коли вдень 30 градусів, а вночі опускається до 18 і нижче — рослини отримують стрес.

Загалом урожай хороший. Та зросла вартість палива. Тому ціни й поповзли вверх. Позначається й підвищення зарплат і збільшення орендної ставки на землю. Сильно дешевшати овочі не будуть.

Овочівництвом в області займаються небагато підприємств. Є тенденції до спаду виробництва — через кадровий голод і відсутність ринків збуту для фермерів.

Зазвичай урожай аграрії продають комерсантам за невеликою ціною. А вони вже товар віддають дорожче, додає Василь Михайлович:

— Ми привозимо кавуни в місто і продаємо по 1,8 гривні. У мене їх закупили оптом на 50 копійок дешевше. Наступного дня побачив, як мої кавуни продають по 3,5 гривні.

Так само із іншими культурами. Наприклад, у селі Орлик Кобеляцького району практично в кожному дворі — теплиці. Вирощують капусту та іншу городину. Але не продають на базарах. До людей їдуть перекупники й забирають за копійки все. Ті ж помідори беруть по 5–6 гривень. А потім торгують ними по 10–15 за кілограм.

Картоплі на ринку цьогоріч буде багато. Тому ціна на неї може впасти, прогнозує Василь Бурлака:

— Але це знову-таки — за умови, що її продаватимуть самі власники. Якщо ринок віддадуть перекупникам, ціна не зменшиться. Загалом цьогоріч картопля середня. Непоганий врожай маємо цибулі. Буряки вибирають у вересні чи на початку жовтня. Варто їх купувати в селян. Особливо перед холодами. Тоді овочі важче зберігати і їх віддають дешевше.

Зараз ви читаєте новину «Наступного року хліб подорожчає мінімально». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають