Ексклюзиви
субота, 30 березня 2019 17:00

На озеро випустили лебедів, казарку й чубатих качок

Автор: Ольга Стенько
  24 березня на озеро Полтавського дендропарку випустили дві пари білих лебедів, пару чорних, казарку і качок. Птахів дав розплідник у Ковалівці
24 березня на озеро Полтавського дендропарку випустили дві пари білих лебедів, пару чорних, казарку і качок. Птахів дав розплідник у Ковалівці

24 березня на озеро в Полтавському дендропарку випустили декоративних водоплавних птахів — лебедів, казарку й чубатих качок. Пернаті з листопада не бачили водних просторів. Цього року замість качок-мандаринок випустять єгипетських гусок.

— Птахів нам дарують у ковалівському розпліднику. Ми вирішили відмовитися від качок-мандаринок. Замість них випустимо єгипетських гусок. Вони декоративні, але з ними менше клопоту. Нам незабаром привезуть їх із Харкова, — розповідає директор ­Полтавського дендропарку Михайло Шлафер, 58 років. — У ковалівському розпліднику птахи зимують на підстилці з сіна. На теплий сезон вивозимо їх на озеро в дендропарк.

— Качки-мандаринки надто лякливі. З весни забиваються в чагарник, там і гніздяться. Протягом літа їх не видно. На відкриту воду випливають восени. Коли озеро вкривається кригою і треба везти птахів на зимівлю, рятувальники виловлюють мандаринок по кілька днів. Позаторік одна качка пірнула під кригу і травмувала крило, невдовзі померла. Другу знайшли серед свійських птахів у приватному секторі. Торік мандаринок три дні шукали, а знайшли в глибокій трубі переливу, — пояснює Михайло Львович

Опівдні птахів привозять у дерев'яних клітках. Обережно дістають з ящиків та випускають на воду. Подивитися на це зібралися кілька десятків людей. Гуляють із дітьми, фотографуються.

— Побачили в інтернеті, що сьогодні випускатимуть птахів. Приїхали показати 2-річному сину Матвію лебедів. Ми вперше в дендропарку. Тут дуже гарно. Приїжджатимемо влітку, — каже полтавка 27-річна Алла.

Відчувши свободу, птахи б'ють крилами по воді та кричать. Кілька годин пірнають, чистять пір'я.

Пари білих лебедів-шипунів — Наталка і Петро, Чук та Чукча — плавають разом. З ними і чорні Юнона та Авось. Поблизу зграї тримається казарка. Гуртом відпливають від люду на другий бік озера, де верби низько нахиляються над водою, на березі — густий чагарник. На мілині, тримаються чубаті качки — три селезні та ряба качка. Остання пірнає у воду, дістає жабу.

— У попередні роки лебеді відкладали яйця в розпліднику. Цього року привезли птахів раніше, ніж зазвичай. Сподіваємося, встигнуть подбати про потомство, — каже Михайло Шлафер. — Торік одна качка відклала яйця. Потім її щось налякало, залишила гніздо. А в Ковалівці качки несуться під ногами у відвідувачів. До декоративних родичів прибилися й дикі. Зазвичай прилітають на це озеро в надії на корм.

За кількадесят метрів родина з малюком роздивляється птахів. Побачивши, що лебеді пливуть до них, чоловік дістає білий хліб, жбурляє у воду. Лебеді ігнорують. Михайло Шлафер наголошує на забороні годувати птахів хлібом і залишками пікніків. Про це нагадує і табличка на дереві.

— Ми підгодовуємо птахів кукурудзою і ячменем. Та й рибу можна вполювати чи жабу. Влітку на березі росте трава, якою птахи залюбки ласують, — каже директор дендропарку. — Хліб забиває зоб птахам, через це хворіють, можуть загинути. Звертаюся до відвідувачів парку: хочете погодувати птахів — беріть із собою кукурудзу та ячмінь. Або нарвіть трави на березі й запропонуйте лебедям, вони охоче беруть зелень із рук.

11 птахів випустили на ставок у Полтавському дендропарку — шістьох лебедів, чотирьох чубатих качок й одну казарку.

Зараз ви читаєте новину «На озеро випустили лебедів, казарку й чубатих качок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають