Ексклюзиви
субота, 20 липня 2019 00:07

"Були в Угорщині, Польщі, двічі в Болгарії, Латвії, Грузії, Італії"

Автор: Галина Яхно
  6-річні Марія Яхно та її партнер по танцю Нікіта Романенко здобули нагороди на Міжнародному хореографічному конкурсі в місті Ллорет де Мар, Іспанія
6-річні Марія Яхно та її партнер по танцю Нікіта Романенко здобули нагороди на Міжнародному хореографічному конкурсі в місті Ллорет де Мар, Іспанія

— Ми вперше поїхали за кордон на хореографічний конкурс. Маша була найменшою учасницею колективу. Показали три танці. Найперший був "Всезнайки". Найменші діти танцюють із книжками. Другий — "Джаз". У танку "Час одружуватися" Маша виконує головну роль. Це її улюблений номер, відчуває себе нареченою. Її партнеру Нікіті Романенку теж 6 років, старший від неї на півроку. Діти підкорили журі — цей танок отримав першу премію, — розповідає 32-річна Галина Яхно із Розсошенців Полтавського району.

Її 6-річна донька Марія — учасниця зразкового хореографічного колективу "Пірует". Отримала першу премію на міжнародному конкурсі "Спейн-2019" у місті Ллорет де Мар, Іспанія.

— Маша займається танцями з 3 років. Спочатку ходила в іншу студію. Другий рік у "Піруеті". Тричі на тиждень протягом навчального року возимо з Розсошенців у Полтаву в школу мистецтв. Нам нічого не стоїть на заваді. Знаємо, це найкращий у місті колектив. З дітьми займаються два тренери. Тамару Володимирівну дуже любить, а її доньку Марію Віталіївну має за приклад, захоплюється її жіночністю. Для Маші головне — не запізнюватися. Не можу сказати, легко їй чи складно. Це кропітка робота. Найважче — тягнути шпагат. Хоче повністю на нього сісти.

Колектив "Пірует" існує з 1996 року. Зараз це хореографічний відділ при Полтавській школі мистецтв із 160 учнями у чотирьох вікових групах від 5 до 16 років.

— Набір у колектив проводимо раз на два-три роки. Багато дітей приходить на хореографічний відділ заради нашого колективу. В школі мистецтв вони вивчають музичну грамоту, історію мистецтв, образотворче мистецтво. Але основні предмети — хореографія, сучасні, народні, естрадні танці. Робимо ­постановки для тих дітей, які навчаються в моїх класах, — каже тренер колективу Тамара Олевська, 46 років. — Зі мною працює моя донька Марія. Їй 25. Виросла в цьому колективі, отримала профільну освіту. Діти її дуже люблять.

— Спочатку ми з вихованцями об'їхали всю Україну. З 2005-го почали виїжджати за кордон. Були в Угорщині, чотири рази в Польщі, двічі в Болгарії, в Латвії, Грузії, Італії. Цього року — в Іспанії. Наприкінці червня взяли участь в міжнародному хореографічному фестивалі "Спейн-2019" у місті Ллорет де Мар на узбережжі неподалік Барселони, — розповідає тренер. — Поїхали 37 дітей ­різного віку. ­Підготували вісім танцювальних композицій. Одна з них — "Осколки" отримала спеціальний приз. Нам подарували право взяти безкоштовну участь в хореографічному конкурсі у Відні 2020 року.

Конкурс відбувався на відкритій сцені в центрі міста. На нього приїхали хореографічні колективи з Сербії, Хорватії, Казахстану, Росії, Румунії, Чехії, Польщі та Парагваю. Після завершення програми була вечірка.

— Батьки дуже допомагають. Підшукують транспорт, готелі, організують харчування й екскурсії, — додає Тамара Володимирівна.

Зараз ви читаєте новину «"Були в Угорщині, Польщі, двічі в Болгарії, Латвії, Грузії, Італії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Найбільше читають