вівторок, 25 грудня 2018 23:51

Помісна церква потребує лідера, який проведе реформи

Предстоятель Російської православної церкви в Україні Онуфрій втратить титул митрополита Київського після обрання глави Помісної церкви на об'єднавчому соборі 15 грудня.

Митрополит Переяслав-Хмельницький Російської православної церкви в Україні Олександр Драбинко опублікував лист Вселенського патріарха Варфоломія до Онуфрія. Послання датується 12 жовтня.

"Синод (Константинопольського патріархату. — Газета) прийняв до уваги прохання кліриків і мирян щодо незалежності благословенної української землі, — написав у листі Вселенський патріарх Варфоломій, 78 років. — Як суверенна держава вона мала за мету вилікувати розколи та розділення. Сестринська церква Москви не змогла принести їм зцілення. Тому ми одностайно вирішили дарувати статус незалежної внутрішньої структури, тобто автокефалію, Українській державі.

Ми хотіли довести до вашого відома ці рішення Матері Церкви через призначених до Києва екзархів. Але ви відмовилися взаємодіяти. Після виборів предстоятеля Української церкви ви не зможете носити титул митрополита Київського.

Історична Київська митрополія та її церковні єпархії на території України переходять у стан повної належності до нашого Апостольського та Патріаршого Вселенського Престолу".

— Варфоломій укотре підкреслює, що Україна не є територією впливу Російської православної церкви, — говорить релігієзнавець 51-річний Олександр Саган.

— Українська помісна церква потребує лідера, який проведе кардинальні реформи. Знищить промосковську обрядову традицію й освіту. Допоможе повернути справжні українські традиції православ'я.

Важливо, щоб посаду предстоятеля посіла сильна людина, яка зможе будувати українську незалежну церкву.

Вселенський патріарх Варфоломій розіслав ієрархам українських православних церков листи-запрошення на участь в Об'єднавчому соборі.

Кожен український ієрарх, незалежно від церкви, матиме можливість взяти із собою на собор ще двох людей. Вони теж матимуть право голосу, повідомило видання "Бі-Бі-Сі", посилаючись на джерело в Константинополі. Спочатку, мовляв, голосуватимуть усі. З кандидатів у предстоятелі визначать трьох. З-поміж них обиратимуть уже тільки архієреї.

Архієреї Української православної церкви Київського патріархату вирішили 13 грудня провести свій собор, щоб підготуватися до Об'єднавчого.

— Право голосу на Об'єднавчому зібранні повинні мати лише ієрархи — члени собору, — зазначив прес-секретар УПЦ КП Євстратій Зоря. — Присутність духовенства, чернецтва та мирян можлива лише без вирішального голосу.

Онуфрій не благословив духовенство на участь у соборі. Прес-служба Російської церкви в Україні повідомила, що низка єпископів, зокрема, і її очільник, отримавши запрошення на об'єднавчий захід від патріарха Варфоломія, відправили його назад до Стамбула.

Зараз ви читаєте новину «Помісна церква потребує лідера, який проведе реформи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають