пʼятниця, 23 серпня 2019 14:32

"Крупну картоплю зараз віддаю по 14 гривень за кілограм". Яка ціна на картоплю цьогоріч?

"Крупну картоплю зараз віддаю по 14 гривень за кілограм". Яка ціна на картоплю цьогоріч?
Леонід Луценко продає картоплю й помідори на малому базарі в Гайсині

"Цього року дешевої картоплі не буде, – переконував на малому базарі в Гайсині Леонід Луценко, 56 років. 23 серпня чоловік вроздріб продавав картоплю по 14 гривень за кілограм. – Хоча можете почекати ще тиждень-другий. Нехай зберуть урожай фермерські господарства на Львівщині, тоді й, можливо, ціна знизиться. Будуть привозити в Гайсин і продавати мішками."


Чоловік із сім'єю живе в селі Карбівка Гайсинського району. Щороку засаджують бульбою 30 соток городу.
"Садимо переважно під мотоблок, – сказав господар. – Але на ділянці, де ростуть кущі смородини, доводиться працювати вручну. Вирощеної кількості картоплі вистачає моїй сім'ї з п'яти чоловік на всю зиму. Крім того, завжди продаю зайве на базарі. Крупну картоплю зараз віддаю по 14 гривень за кілограм, дрібну – по 5, а насіннєву – по 10. Ми й живемо з городу – в сезон продаємо малину, смородину, полуницю, зараз – сливи, яблука, помідори, цибулю. Також здаємо молоко. Все реалізовуємо на місцевому ринку, в Одесу чи Київ нічого не веземо. Хоча, кажуть, там набагато вигідніше спродуватись. Ось і зараз їздять перекупщики по селах, оптом беруть картоплю по 9–10 гривень за кілограм. Можливо, везуть її на Київ. Там ціна коливається від 25 до 30 гривень".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Врожайність залишилася на рівні минулого року

Сім'я Луценків саджає картоплю різних сортів. Серед улюблених – Кубанка, Рив'єра, Кардинал, Пікассо.
"Перш за все врожайність залежить від ґрунту, – зізнався Леонід Луценко. – З осені орю город, щоб зберегти вологу, й удобрюю коров'яками. А навесні починається сезон сімейної праці. Ранні сорти намагаємося посадити ще 8 березня. А щоб не нашкодили приморозки, накриваємо ділянку агрополотном. Рання посадка забезпечує швидкий ріст картоплі. Звісно, потрібно не проґавити і вчасно посапати й підгорнути корчі. Від колорадського жука кроплю картоплю засобами "Конфідор" або "Антижук". За можливості город потрібно поливати. Але цього року такої необхідності не було – йшли рясні дощі".
Збирати врожай господар радить, коли повністю посохне вудиння.
"Якщо шкірка на картоплі перестає лущитись, то можна її копати і заготовляти на зиму. Так, овоч не гнитиме", – додав Луценко.

Стрімко подорожчала картопля. У гурті продають по 10–12 грн/кг. Це найвища ціна за 5 років. Торік картопля коштувала вдвічі дешевше.

Зараз ви читаєте новину «"Крупну картоплю зараз віддаю по 14 гривень за кілограм". Яка ціна на картоплю цьогоріч?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають